Thursday, November 11, 2010

Terfikir..buah fikiran bersama. ;)

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

Biasanya, semakin dekat nak exam, macam2 la gelora jiwa yg mengocak kedamaian hati. Tension sana, tension sini. Eceyh nama pun student mmg familiar dgn “Busy la..hw berlambak..quiz lg..huwaa stress2” haha biasela tuh dgr org tension. Tapi sesibuk mana pun kita nih, tak terbanding ngn Rasulullah. Baginda lagi banyak tanggungjawab untuk agama, bangsa dan negara. Sebagai rasul, panglima perang, pentadbir negara Islam Madinah, suami, qadhi dan sebagainya. Tapi, sebanyak mana pun taggungjawab yg digalas, Baginda lah insan yg paling banyak mengingati Allah S.W.T. Suka bila kawan2 da pandai cakap "Baik-baik jalan. Ingat Allah". Tapi pernah berlaku kes seorang kawan nih, bila dy pesan kt si W, 'Ingat Allah', then si W seolah-olah x dapat terima nasihat ikhlas tersebut. "Perli ke ape. Cakap macam aku tak pernah solat je." Astaghfirullah.. Allah tidak akan mghukum seseorang kerana berbaik sangka, tapi Allah akan menghisabnya dan menghukumnya kerana buruk sangkanya terhadap orang lain.


Through the darkness, through the pain, I seek a light, the light of hope, Allah is my ONLY hope.

Sesungguhnya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang :)


Sekelumit mengingati-Nya, selaut rahmat dijanjikan-Nya


[sila klik pada gambar untuk zoom]

Hee kita baru student, blum jadi tenaga kerja professional lg da mengeluh macam2 kerja berlambak2, tak cukup masa la, xcukup tdo, xda life. Haha theres no such thing. Elakkan diri dpd terjerumus ke dalam kancah neraka dunia. Maksudnya, cuba sedaya upaya utk elakkan diri dpd buat benda2 lagha o kurang faedah. Misalnya, lepak2 sampai 3,4jam berbual kosong ditambah perasa mengumpat. Adeh..kalau cakap pasal ilmu duniawi ukhrawi  kan sejuk hati mendengarnya, pahala dapat, minda pun terbuka, hati bercahaya, muka turut berseri-seri . Tak gitu?  Eh nak taw, try la sendiri, baru mujarab. ;)

Tapi mcm mana nak buat tuh? Kawan2 bukanlah semua islamik sangat, nk bg ilmu pun agak segan2 sebab takut tersilap bicara habis semua salah faham. Xpun, situasi seperti ini mungkin berlaku di mana2  selepas result final sem keluar :

“Tadi aku ada terbaca tips nk terangkan hati dpd Ustazah Siti Nor Bahyah taw. Nk bg tazkirah la nty. Tapi..eh tak nak laa bg tazkirah..dak 4.00 kan ramai. 3.98 un org xmaw pandang. Cuba kalo dak 4.00 habaq apa2, semua org pakat2 nak dengaq, wajib ikut..seganla pulak aku nk share ilmu..”

“Eh tak nak lah join usrah. Majoriti budak skola agama, tudung labuh. Seganla weyh.. Huu..ilmu agama dyorg mcm dah setinggi gunung, aku nih sejengkal cuma. Xpun, nty kalo dyorg semangat bercerita, aku blur tak faham istilah2 yg islamik sangat tuh”

Hakikatnya, inilah mentaliti segelintir remaja (kite ke? jum tgk cermin. :D) . Rasa rendah diri yg teramat sangat dalam situasi yg kurang sesuai. Setiap org kepakaran n kebolehan diri tak sama. Itulah gunanya kita berkawan dan berkongsi, untuk saling melengkapi. Bagi je ilmu tuh kat kawan2..xluak pun, makin bertambah pahala ada lah, untung2 bley jadi saham akhirat. Insya-Allah. Xpun, kawan tuh boleh ingatkan kite balik mse kite memerlukannya. Kalo dalam skop menuntut ilmu, jalan dah terbuka n jelas depan mata, tambah lagi dah ada yg menjemput, [misalnya, ajak join usrah :)] jomlah berebut masuk, buang jauh2 rasa segan. Kalo tak, sampai bila baru nk topup ilmu agama? Kata nk masuk syurga.. Kan wajib tahu pasal agama kita. Walaupun kita sekolah sains, tak pun sekolah menengah harian, kena tahu juga soal2 hukum fiqah ni. Kita semua nak masuk syurga, bukan ustaz2 o mereka yg belajar kt skolah agama je. Jadinya, ilmu fardhu ain nih bukan kawan2 skola agama je yg kene pandai taw, kita pun kene pandai juga :) Lumrah manusia memang perlu selalu saling mengingatkan, kan?

Ukhwahfillah. Gugusan doa terasa berterbangan kepada sahabat daripada sahabat.

و الله أعلم .  وسلام 

3 comments:

Amanina said...

bila orang cakap 'baik2 jalan, ingat Allah' terasa diri ini disayangi. hehe :)

Zafirah Fatini said...

jazakillah ya ukhti..
insyaAlah, I'll always remember Him.
:)
love you dearly.

FAUZAN SUHAIRI said...

such inspiring! :)