Saturday, December 31, 2011

Bicara Peperiksaan ;)

Assalamua'laikum warahmatullah :)

Ya Allah..lama tak jumpa ye? *muka berseri-seri hee* ada sedikit je perkongsian bersempena dengan musim peperiksaan esok lusa ni :)

"Ilmu itu lebih baik daripada harta, ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan dan ilmu bertambah bila dibelanjakan"
- Saidina Ali -

"Aku mengadu kepada guruku Waki' akan kesusahanku menghafal. Maka dia menasihati supaya aku tinggalkan maksiat. Ketahuilah ilmu itu cahaya dan cahaya Allah itu tidak diberikan kepada orang yang melakukan maksiat"
- Imam Syafie -

Task #1 : Istighfar 20x setiap kali lepas solat. 20 x 5 = 100. Rasulullah sendiri beristighfar 100x setiap hari :) Umpama cawan yang baru lepas minum Nestum, dah sejam tak basuh-basuh. Nestum akan kering dalam tuh. Bila tambah air banyak-banyak pun takkan hilang Nestum tu. Jadinya, perlu bersihkan dulu dengan pencucui pinggan berjenama Q. Lepas tu letak air sikit, kocak-kocak je pun dah dapat hilangkan Nestum yang kering tadi. Macam juga hati kita, dosa yg ada perlu dibersihkan dulu. Cuci hati dengan istighfar dan taubat. Biar jadi bersinar kilat bergaya, barulah senang disapa taufiq dan hidayah Ilahi :)

Jadual Peperiksaan Akhir Semester September 2011/2012

1 Jan - Kenegaraan & Pembangunan Malaysia
2 Jan - Tamadun Islam & Tamadun Asia
8 Jan 9.00 am- Biodiversiti 
8 Jan 2.30 pm - Kimia Am
10 Jan - Aljabar

Kalau exam dunia, kita dapat jadual waktu, malah cara-cara nak jawab soalan pun kite tahu melalui latihan + formula yg kite hafal, kadang kite sendiri tak paham. Exam akhirat nanti kite tak tahu bila, takde jadual. Nak jawab soalan di hadapan Allah nanti hanya melalui amalan kite di dunia, tak boleh bantai-bantai teka. 

-ZettySofia-

Allahumma najjihna fi kulli imtihan fiddunya walakhirah:) Ya Allah, berilah kejayaan kepada kami dalam setiap peperiksan, di dunia dan di akhirat. Semoga kami istiqamah di jalan ini, merasai kemanisan mengajar risalah dan ijazah kerana-Mu. Ameen.

Wednesday, November 9, 2011

To-boost-iman list :)

Assalamua'laikum pembaca cantik segak bergaya :) semoga hidup kita sentiasa ceria dalam limpahan mawaddah wa rahmah.

Bismillahirrahmanirrahim


"Worrying about the dunya is a darkness in the heart, while worrying about the akhirah is a light in the heart"
[Uthman ibn Affan]



Sila pilih yg mana senang untuk dimulakan dulu. Seriously semua sangat sangat penting untuk dibuat setiap hari. Kalau tak mampu, seminggu sekali atau sebulan sekali. Yang penting, kita cuba istiqamah, insya-Allah jadi darah daging. Semua elemen ni sebagai bijirin rohani kita untuk jadi muslim produktif ;) biar hidup subur dengan tarbiyyah dari-Nya saban waktu, walau di benua mana jua kita berada.

:) Jaga hak-hak Allah
:) Jaga solat (muka bersinar-sinar -bintang/bulan/matahari? check Stanza Cinta's entry)
:) Jaga al-Quran (FaceQuran, continue reading)
:) Qiyamullail (Allah sendiri turun ke langit bumi sepertiga malam)
:) Majlis Ilmu (taman-taman syurga di dunia :) listen and then share share, it's ur saham!) 
:) Positive minded (recharge -Tumblr :P USRAH [Untuk Semua Rasa Allah Hebat!] ;)
:) Ingat mati, selalu. (org yg bijak selalu ingt mati, so akan takut utk buat dosa, kan kan)

Berbalik kepada hadis di atas sekali tu, memang betul kan, kita selalu sangat risau dan tergila-gilakan dunia tanpa ada kena-mengena dengan urusan akhirat. 


***

Namun begitu, karat-karat jahiliyyah itu rupa-rupanya masih menapak di dalam hati. Aisshh susah betul nak tanggal, walaupun setelah disental dengan kelorok dan berusjamban dawai.  Maka bukan jarang-jarang saya berasa cemburu apabila melihat mereka yang memandu kereta-kereta sumpah osem bergaya. Bukan sekali saya berasa jeles melihat anak-anak muda berpakaian sungguh bergaya. Dan boleh tahan selalu jugalah tergerak di dalam hati, "Holoiii muda-muda lagi dah sungguh berjaya dengan rumah mewah dan ada gelpren cunnn..!"

Errr... Pandang kiri, pandang kanan, lari laju-laju. Eh.

Tetapi begitulah. Kadang-kadang tu, pernah juga cemburu dengan perkara-perkara yang tak sepatutnya dicemburukan. Maksudnya, er, seperti pakaian yang tidak pon selari dengan kehendak Islam, atau perbuatan yang jelas menyalahi syarak. Adohai. Sungguh pelik dan ekstrem bukan Inche gabbana ni..? Tunduk malu.

Saya kira, saya hanyalah seorang manusia yang sumpah marhaen lagi hina. Bukan nak berikan alasan, tapi nak beritahu di sini, betapa lemahnya iman saya sampaikan tergamak untuk berasa jeles meles dengan perkara-perkara yang tiada nilai pon di sisi Allah. Betapa nipis dan goyahnya iman saya...! Eh, kenapa baju saya tiba-tiba basah ni...?

TAPI.. Ada satu perkara yang menjadikan saya kuat. Ada satu faktor yang menghalang saya daripada berasa bawah yang teramat atau jeles tahap tenggiling. Ada satu benda yang kadang-kadang menyebabkan saya tersenyum seorang diri ibarat orang kena angau lagaknya.

Selanjutnya, anda dipersilakan untuk membaca perkongsian ini, hadiah daripada saya :) Fanatisme Sorga - Angel Pakai Gucci ;)) Subhanallah, ikhwah ini sungguhh osem :) suka ayat diaaa, perlu baca dengan penuh keterujaan dan kasih sayang, haha. 

Akhirul kalam, untuk Asfarina terutamanya ;) sentasa jaga diri, jaga iman, jaga hati. Berhati-hati dan sentiasa neutralkan diri daripada segala jenis racun dan virus.


"Dan jika kamu mengikuti kebanyakan manusia di bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Yang mereka ikut hanyalah prasangka belaka dan mereka hanyalah berbohong"
[6:116]


Subhanallah walhamdulillah wallahuakbar
Salam Maal Hijrah 1433H, para pembaca tersayang :)
Wallahua'lam.

Sunday, October 23, 2011

Malu dengan Allah :(

Assalamua'laikum warahmatullah :)

Rindunyaa rindunyaaa rindunyaaa kat blog :( maaf sangat sangat sudah lama tidak menyiram dan membaja blog ini. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah masih dipanjangkan usia kita semua untuk berkongsi ilmu di sini ;) Macam mana ilmu, iman dan amal? Semoga sentiasa diperbaiki dan istiqamah, seterusnya diterima-Nya amalan kita yg sedikit itu..insya-Allah. Pensyarah Tamadun Islam dan Tamadun Asia Tenggara (TITAS), Pn. Mazidah [bukunya, Mendidik Anak Cara Islam (if im not mistaken)] selalu bercakap soal menulis. Ramai yg susah untuk konsisten menulis. Membaca memang senang, hari-hari boleh baca macam-macam bahan bacaan, tapi nak menulis ni susah kan? Nak menulis mesti kena baca atau timba pengalaman dulu, baru ada ilmu dan rasa untuk dikongsi :)
Dan pada petang ini, blog pertama yg dilawat ialah blog Saudari Husna, pelajar Pergigian, UIAM Kampus Kuantan. Rasa nak mengalir air mata baca entri-entrinya yg lalu :'(  Bercerita soal jodoh :) -HustaTaqwa, entah tak tahu kenapa jadi sedihh. Mungkin sebab lagu di blognya yg sedih, juga isi2 entrinya yg bermakna. Nak suruh saya bercakap serius soal jodoh, memang tak lah. Baca ja entry husna tu, clear cut fr all of us, insya Allah :) sangat suka dan menyokong entry tersebut.
Rintihan di suatu malam yg hiba :( kutahu Kau sentiasa mendengar ya Allah..

Ya Allah..i realize that the only way to escape now is to repent. Ya Allah..terimalah taubatku ya Allah..dengarlah rintihan hamba-Mu yg hina ini ya Allah.. am I too late this time?

Aku mendengar getaran hati, ternyata tiada tenang dalam keseronokan. Aku kenal benar situasi ini, compang-camping lagi. Yang ada hanya kebinasaan. Kerana tenangnya orang beriman, apabila ia kembali kepada Tuhan. Kuserahkan diriku ya Allah, pandanglah daku..peganglah aku ya Allah..pegang kembali hatiku ini ikut acuan-Mu. Aku mohon ya Allah..sehina manapun diriku di pandangan-Mu, kau pandanglah taubatku ya Allah..pandanglah hamba-Mu ini ya Allah..jangan ya Allah, jangan pernah lepaskanku.

Aku mahu siram kembali biar basah dengan tarbiyah. Terima kasih ya Allah kerana menjodohkan pertemuanku dgn akhawat USM, walau kami bukan dari tempat yg sama. Terima kasih ya Allah kerana rancangan-Mu sangat sangat cantik, aku tidak pernah membayangkan secantik ini aturan-Mu. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.. Sehingga kini, merekalah yg menampal compang-camping hati-hati kami di sini biar hidup subur dengan nur cinta-Mu, segalanya dengan izin-Mu jua. Syukur masih ada getaran ketenangan di rongga itu, ya Allah. Alhamdulillah.



Sungguh diri ni pun rasa malu sangat sangat nak berdoa kat Allah sebab tahu tengah banyak dosa. Kufur nikmat sekufur-kufurnya, bak kata Ucu Phia yg disayangi kat sini ^^  
 
Cukuplah minta diampunkan dosa, diterima amalan yg sikit sangat ni. Malu sangat sangat nak sebut hal lain. Rasa nak menangis tak berhenti. Rasa tak layak langsung meminta dengan diri yg penuh dosa. Lagi tertampar bila baca hakikat ni : "Kalau sudah niat betul-betul, tertib semua untuk bersedia bangun malam, tapi akhirnya kita tak bangun juga, cuba lihat kembali hari kita. Pasti ada dosa di siang hari yang mengikat roh kita daripada qiyam".

Sudah terang lagikan bersuluh, Asfarina. Sebab tu rasa malu, rasa sangat jahil, hina dina kotor berhadapan dgn Allah! Tak sanggup aku terus-terus berdosa yg aku sendiri sedar ini, itu benda salah. Dosa kecil diulang-ulang memang gelap hati nurani. Tapi kadang susah nak elak sebab memang  terjadi sekeliling kita.  Tapi syukur, sekurang-kurangnya belum ada perkara yg sangat sumbang di pandangan mata aku berlaku depan mata. Sama perasaan mcm Ucu Phia tulis : 

Siapa kata tak pahit? Siapa kata tak sakit hati? Siapa kata? Betapa perit dan malu nak minta doa dengan Allah untuk tunjukkan jalan yang benar dalam masa yang sama kita tahu kita menuju jalan yang salah. Malu tahu, minta Allah berkati perkara yang terang-terang lagi bersuluh perkara yang Dia murka. Betapa aku rasa, aku memang tiada harapan untuk hidup sampai aku rasa lebih baik aku ini dimasukkan ke lubang neraka itu. Sampai begitu sekali teruk perasaan bersalah aku.

Akhirulkalam, bersama renungkan : Jika ada yang memujimu, maka ketahuilah betapa hebatnya Allah menyembunyikan keburukanmu [Ibn Ata'illah]

ya Allah..ya Allah... wa laa haula wa laa quwwata illa billah~

Kakak, bagi Ibu, Ibu mahu kakak jadi jutawan ilmu dan jutawan budi. Galilah ilmu dan pengalaman segunung yang tinggi, dan taburlah bakti untuk Islam semaksima mungkin. Kakak, kalau kita kejar akhirat, dunia akan mengikut di belakang. Jadi jangan risau pada dunia. Itu bukan matlamat kita. Lihatlah akhirat, Ibu yakin Kakak lebih jelas apa matlamat
-husnabaek.blogspot.com :)

Wallahua'lam. Selamat menuntut ilmu Allah yg sangat luas di dunia ini sebanyak mungkin! Semoga dibukakan jalan-jalan jihad kita untuk istiqamah berkebun sehabis kudrat di dunia ini dan bersama menikmati limpahan hasilnya di akhirat kelak. Ameen ;)

[30:69] Dan orang-orang yg berjihad untuk mencari keredhaan Kami, akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sungguh, Allah beserta orang-orang yg berbuat baik.

Fastabiqul khairat wa mardhatillah~
Maka berlumba-lumbalah kamu dalam kebaikan dan mencari keredhaan Allah :)

Friday, September 30, 2011

Stanza Cinta A.Sorfina :)

Assalamualaikum warahmatullah :) semoga kita semua masih berada dalam keampunan-Nya, di bawah lembayung rahmat dan kasih sayang Allah. Selawat dan salam ke atas junjungan mulia nabi Muhammad sallallahua’laihi wasallam, ahli keluarga dan para sahabat Baginda.

Muka surat 154, aku berhentikan bacaan. So sad :’( rumates bising tengok aku mcm nak (dah) ternangis! Novel ni setiap monolog dalamannya mengingatkan kita kepada Allah, Rasulullah s.a.w, kebesaran Allah, kekerdilan kita, saat kita diuji dgn ‘hadiah’ hari jadi iaitu kehilangan kawan karib, cinta kepada ibu ayah seperti mencintai syurga, ‘Tangan’ Tuhan yg menjaga aku, harga diri yg dipertahankan, haruskah aku memilih?, bahagia itu masih milikku, ujian itu teman baikku dan banyak lagi.

Ya Allah..mmg dpd awal tengok watak Amni ni dah timbul rasa kagum dengan prinsip hidup dia. Independent la senang cerita. Sejujurnya, tak suka baca/tengok cerita yg watak perempuannya rapuh. Suka perempuan yg daripada awal bacaan, monolog dalamannya menunjukkan dirinya seorang yg tabah, kuat, motivated dan semua yg best best mcm Amni, akhirnya lagi hebat :) insya-Allah!

Pendapat saya, ini novel cinta terbaik dari Malaysia (2010-2011). 
Novel apa?
Stanza Cinta, Galeri Ilmu Pub., Nurull Halawati :)
Beli di kedai buku POPULAR, KB Mall, 24 September 2011, selepas makan tengah hari bersama guru homeroom terbaik sejak muda dan selamanya, Kak Wana :)

Berilah hatimu untuk Allah, pasti Allah temukan padamu pemilik terbaik. Hamparkan masamu seluasnya untuk Allah, pasti Allah aturkan seluruh hidupmu sebaiknya :’)

Biar hidup sendiri dan selesa membina pahala, daripada hidup berdua tetapi menjadi pencetus dosa ke neraka. Biar hidup sendiri dan masih kekal serinya, daripada dikelilingi lelaki yg mencemarkan maruah diri.

Yang seterusnya ni dah 3x saya jumpa dalam masa terdekat ni (macam kisah saya jumpa hadis "Jangan marah" dulu tu yg 3x saya jumpa di tempat berbeza dlm masa terdekat). Kali pertama jumpa di board sebuah persatuan selepas sesi pendaftaran kolej. Kali kedua terbaca di surau blok. Kali ketiga jumpa dalam novel Stanza Cinta. Waktu kali pertama baca terus rasa terpadam keserian, "Memang tak bercahaya lah muka aku kat akhirat nanti". Nak tahu?

Kat akhirat nanti, ada 3 jenis cahaya di padang mahsyar. Cahaya pertama, seperti bintang yg berkelip-kelip, cahaya kedua seperti bulan purnama yg sangat terang, cahaya ketiga ialah cahaya matahari yg bersinar dgn sangat terang. 

Cahaya apa?
Cahaya seperti bintang berkelipan tu datang daripada wajah orang-orang yg apabila mendengar azan, dia segera meninggalkan kerja dan urusannya, lalu melangkah untuk menunaikan solat. Cahaya seperti bulan purnama pula datang daripada wajah orang yg mengambil wudhuk sebelum azam berkumandang. Dan wajah yg terang-benderang seperti cahaya matahari itu pula ialah wajah mereka yg telah pun berada di dalam masjid sebelum masuknya waktu azan.

Subhanallah...mesti teringin nak wajah kita bercahaya di padang mahsyar nanti kan? Solat tu kuncinya. Ya Allah..tunjukkanlah jalan yg lurus kepada kami, bantulah kami dalam mencari cinta-Mu, izinkanlah kami merasai nikmat cinta-Mu..amin amin ya rabbal a'lamin...

Ok fine, Amni ni ada byk prinsip dan berfikiran macam Asfarina, sebab tu Asfarina suka dan sangat kagum dengan Amni Sorfina. Ternyata, sudah terang lagikan bersuluh Asfarina bukan Amni Sorfina.Terima kasih Amni Sorfina kerana menyedarkan Asfarina ttg erti tawadduk dsb. Ok Asfarina belum habis baca kisah Amni Sorfina lagi ni! kbye, wassalam.

Monday, September 19, 2011

Jangan baca, kisah lapukk sebelum ke UMK

Assalamua'laikum semua pembaca budiman :)

my rumate, Wani buat waktu dy takde kerja (haha) -Dewan Keusahawanan, Minggu Mesra Mahasiswa

Hye jumpa lagii! Mungkin benda ni agak lapuk la kalau nak dicerita daripada awal. Tapi tu la, dulu macam manusia tak bersyukur je kan terpilih ke sini. Haha takla, sengaja nak mencari keyakinan dulu untuk sedapkan hati. Bila dah kononnya cari hal-hal untuk sedapkan hati, tapi lain pula jadinya. Banyak jumpa realiti yg terlebih sedapkan hati kat sini. Alhamdulillah, alhamdulillah :)

Ini bukan nak berlagak ke hape, just as a way of promoting UMK, especially fr my course la kan. Ahaha. Takde maknanya nak berlagak, kalau dapat UM ke, USM ke, medic ke, dentistry ke, mungkin la kan ade rasa (sikit atau banyak) "Waahhh~" haha jgn nak tipu, been there, felt that. Jadinya, pertama sekali, bila dapat universiti yg baru, tak glamour dan BELUM naik nama macam UMK ni, sepatutnya rasa bersyukur la sebab Allah pilih kita untuk tak rasa bangga, riyak, sombong dan semua perasaan masalah hati tu untuk kesekian kalinya (note-to-self heh). Rasa terhina tu bagus juga, untuk sedar diri. Biar tertampar, reti reti la untuk kembalikan semua kepada Allah. Jangan ingat kita manusia bagus sangat, semua benda boleh dapat. Sedarlah insan hina, kita ni hamba, sehebat mana pun kita di mata manusia, Allah lagi Maha Kuasa Maha Hebat untuk tentukan sesuatu ke atas diri kita. Jangan sombong, kita hanya seorang hamba Tuhan.

Kedua,  mungkin juga akan rasa terpilih untuk diuji sebab tak dapat apa yg kita nak. Yang kita nak sangat tu tak semestinya baik untuk kesudahan diri, agama, bangsa dan negara kita. Allah yg mencipta kita, so Dia lebih tahu apa yg kite semua perlu untuk kesudahan pada masa ini dan pada masa akan datang. Semuanya sudah disusun cantik penuh hikmah oleh Allah, so jangan risau, Allah tak pernah zalim :) yakin je dgn Allah, memang semua hak Allah untuk tentukan segalanya. Kita usaha, doa dan gantung setinggi tawakkal.

Kalau dah usaha habis daya tapi tak dapat juga, nk cakap macam mana? "Oh haha padan muka! Tu laa, duduk KL memang enjoy je la semua hiburan depan mata kan. Budak asasi ni memang ingat dah pandai, dengan result SPM bagus, sebab tu masuk asasi belajar main-main. Patutlah tak score tak dapat masuk UM balik".

Tak pun, "Takpela..aku tahu kau dah usaha betul-betul! Bukan Allah taknak bagi, tapi Allah dah sedia dengan rancangan istimewa yg disimpan untuk kau. Kite je tak nampak lagi, ni baru permulaan. perjuangan. Rezeki dan kelebihan setiap orang kan berbeza..yakin setiap yg Allah beri tu yg terbaik. Biarlah orang lain nak kata apa, orang tak tahu. Sekarang ni antara kau dengan Allah je. Sabarlah, semoga terus kuat, I can feel that Allah loves you :')"

You choose nak pujuk hati dengan ayat yang mana satu :)

Okay, sekarang ni, ini semua cerita lamaa. Ahaha. Sometimes the wrong choices bring us to the right places. Pada mata kita je salah pilih la ape la, tapi pada Allah itu yg terbaik. Sebab tu la kena istikharah dan hajat banyak2. Kalau waktu nak pilih UPU tu pun dah istikharah dan kita memang tak rasa pun nak pilih apa-apa kursus di fak sains UM (contoh), dah dah tak perlu menyesal sekarang. Ada hikmah semua rasa-rasa pada awalnya itu. Apa yg pasti, Allah takkan letak kite dalam sesuatu keadaan yg akan rosakkan kite. Allahu Allah, mari bersyukur :)) alhamdulillah, segala puji-pujian hanya bagi mu ya Allah~ terima kasih, terima kasih :')

Nak catat sikit sementara masih ingat isi ni untuk keluaran berkenaan UMK akan datang :
  • Isu menarik apabila dekan fakulti, canselor dan naib canselor bercakap di hadapan -meeting kotak
  • Kampus baru dan moden : Bachok & Kampus Jeli - kami rasmikan semester dua! ^^
  • Doa makbul dapat rumate okay okay. Syukur ;) 
  • Jadi orang kaya pun, tapi kalau tahun 2050 takde langsung beras, takleh hidup jugak. So, courses kita di UMK ni memang diperlukan :) jangan underestimate bila dapat UMK and jangan cepat sgt fikir untuk tukar course.
  • Applied Science of Natural Resources ;) Sains Gunaan (Sains Sumber Asli) dengan Kepujian (SBN), Fakulti Agro Industri dan Sumber Asli (FASA), UMK. [*Start 2013 ni sudah dibahagi jadi dua fakulti : Fakulti Sains BUmi (FSB) dan Fakulti Industri Asas Tani (FIAT)]
Sekian sahaja. Gambar di bawah ni, memang betul kan, sukaaa rasa dekat sgt dgn Allah, lagi-lagi waktu kita rasa diuji. Have faith :)




Lagi entry mengenai kehidupan di UMK (terutamanya Kampus Pengkalan Chepa untuk fakulti Keusahawanan dan Perniagaan) : Konvokesyen pertama UMK

Apa yang berlaku dalam hidup seseorang itu tak penting, yang penting ialah bagaimana dia menghadapinya :)

Sekian, wassalamua'laikum warahmatullah. All the best! Allah kan ada :)

Saturday, September 17, 2011

Konvokesyen pertama UMK 2011 :)

Assalamua'laikum warahmatullah :)

Hyehye semua. masih beriya-iya raya lagi ke? ahah mesti dah tak kan. Sebenarnya banyak nak dicerita, tapi tu la, takut terbawa-bawa perasaan bercampur-baur. Overall, okay je alhamdulillah :)

UMK

Betul la tu, UMK. Bukan UKM. Universiti Malaysia Kelantan, here I am :) tak tahu nak mula cerita dari mana. Kalau kisah ini ditulis lepas Minggu Mesra Mahasiswa (3M), memang semua okay sangat la, alhamdulillah. Makan sedap, aktiviti yg best best, fasilitator yg baik belaka, pengisian rohani jasmani fizikal mental isu semasa semua lengkap serba-serbi. Disebabkan aku pernah menjadi pelajar Universiti Malaya, memang asyik nak TERbandingkan je laa. Tapi dalam hati je. Ahhah paling2 pun, message sembunyi2 geng waktu kat PASUM dulu. Lagi-lagi waktu slot riadah, ada lagu Xi Shua Shua. Esoknya lagu Ayumi pulak. Rinduuuunyaaa pasum :'(

Makan

Hari tu aku sedih, makan lauk ikan keli goreng + kerabu mangga = RM5! Campur dengan fresh orange, RM7! Aaaaa~ sedihnya. Dulu harga makan nasi putih berlauk dengan sayur sedap2 yg aku beli dalam RM1.70-RM4 ja. RM4 tuh pun seminggu sekali je kut kalau nak ikan sedap-sedap. Ohh kalau bab makanan luar ni aku memang berkira sikit. Eheh. Waktu kat rumah pun tak berapa suka kalau adik ajak makan luar, kat rumah kan ada macam2, nak membazir makan luar pulaknye. Nak lagi sedihh, minggu ni Pizza Hut and KFC dah jejak. Memang deras laa duit keluar. 

Tapi takpe la, minggu pertama lepas orientasi ni kira nak survey dulu kedai mana mahal, murah. Kafe kat kampus tu pun ada dua je, sederhana la harganya. Hahah. Yang bestnya, dah jumpa tempat murah! Ahaha. Kat pasar malam jumpa mi/bihun sup RM2.50. Tadi pagi saja pergi jogging nak cari nasi kerabu RM2. Jumpa la yg RM2.50. Ahaha seronok je dapat jumpa makanan murah kat Kelantan yg selalu disebut orang :P tapi ada lagi satu kedai tu RM3 boleh dapat nasi kerabu + teh tarik :) best kan? Best fr me la ;)

semua rumate saya. ehhe.

Konvokesyen Pertama Universiti Malaysia Kelantan, 15-19 September 2011. Kami pelajar2 tahun pertama la yg mempromosi di seluruh jajahan berdekatan Bachok di Kelantan ni. Haha, seharian program bakti siswa. So dapatla menjejakkan kaki ke TESCO Kota Bharu. Macam jakun dapat buat baktisiswa kat TESCO, tapi best. Heheh. Sebarkan flyers je :) pesta konvo tu di Kampus Bachok. Semester ni, saya di kampus Taman Bendahara, Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan. Dekat sangat dgn bandar ni ha. Jalan kaki je nak pergi hypermarket, BSN, Bank Islam, cybercafe, kedai dobi, kedai gunting rambut, Celcom centre, Pizza Hut, Marrybrown, 7Eleven dsb. Lapangan Terbang Sultan Muhammad Faris Petra pun 5 minit je (menaiki kereta) dari kampus :)

Belajar

Belajar? Ohh ni la paling best!! Hahah seriously, course aku paling best berbanding yg lain. Ngeh2 ;) *org lain pun akan cakap kursus dyorg paling best kut* lepas pjumpaan dengan letua jabatan dan para pensyarah.,mmg betul mengkaji sampai ke akar umbi la pasal course ni. Sebab sejujurnya, aku ingin mencari keyakinan yg ampuh! Biar betul-betul jatuh cinta dengan jalan yang telah dipilih ;) insya-Allah, tiada penyesalan ke sini. Doakan :) nty lain kali baru cerita panjang.

Raya

Sambutan Hari Raya meriah dengan makanan dan persembahan macam-macam! :) kenyang sampai dah ready bawak Tupperware untuk tapaw, ahaha.

ni nasi dagang yg sedap gile, dgn ayam nasi ayam ;)
nasi kerabu pertama kt sini. sedapppp! ;) classmate kelantan belikan   

Dahla dulu, nanti lain lain kali cerita pasal course pula :) bagi motivasi kat adik2 akan daang kalau nak masuk UMK. Waktu akan datang lagi la untung, mesti bertambah banyak kemajuan. Ehehhe.
Hari ni takde air, hari tu banjir. Ahaha banyak betul kekangan hidup ni. Tapi cabaran-cabaran inilah yg membina jati diri pelajar-pelajar UMK Hihi :)

Sacrifice is an investment for greatness. Esok kena pergi pesta konvo sebab ada satu kelas ja, tu pun petang. Macam meriah ja, jemputla datang! Proud to be the 5th batch ;) Sekian, wassalam :)

Saturday, September 3, 2011

Aidilfitriku-mercun terkandas- 1432H :)

Assalamu'alaikum warahmatullah :)

Hyehye :) Selamat Hari Raya Aidilfitri!
Okay tadi baca blog Kak Ainin, sekarang tgh lagi mendengar lagu di blog Masthura.
Syahdunya alahai lagu :) bukan lagu raya, semestinya. ehhe

Jumpa penerangan yg simple tp sangat membantu di blog Rasyidah Hanan.
 Syidah ni ketua darjah saya, ya Allah ilmunya luas! jealous lah :))
Ini perkongsiannya - Frasa-frasa lazim di Aidilfitri :)

Secara ringkas utk rujukan sendiri :

Aidilfitri : 
Pulang kepada fitrah

Taqabballahu minna wa minkum : 
Semoga Allah menerima amalan kami dan kalian

Kullu 'am wa antum bikhair : 
Semoga setiap tahun kamu semua berada dalam kebaikan

Minal a'aidin wal faaizin : 
Daripada orang-orang yg pulang dan orang yang berjaya.

tuu dia~ selalu kawan2 duk wish, tapi macam tak faham ape tuu. 
Alhamdulillah, Syawal tahun ni kita belajar ucapan raya lebih bermakna, kan.

Ketupat, lepat dibuat sendiri oleh keluarga. 
Lemang beli je hihi. Ketupat palas tak sempat merasa lagi raya kali ni. 
Orang Bugis di sini juadah wajibnya burasak. Sedap jugaa :)
Ohh saya Jawa, bukan Bugis yg kebanyakannya kaya raya. hahah.
Bila pergi rumah atok-atok sedara yg speaking Jawa, alahai..kejadah cakap tuu :(
Uhuh faham kadang-kadang sikit sikit ja. 
Rugi gila kan anak Jawa tak hebat speaking Javanese~
Ada sorang makcik ni tiba-tiba kat Jalan TAR, KL tu dia cakap Jawa masa tengah nak shopping baju. Tiba-tiba makcik kedai tu panggil and rasa impressive ada customer daring cakap Jawa kt KL tanpa rasa malu. Terus bagi harga runtuh kat pelanggan tersebut, sebab rasa mcm jumpa sedara :))
 -: Nanti nak cakap Jawa juga lah kat KL. :P

Bahagia bahagia umur masih belasan tahun.
Ahahah so what?
Duit raya sehingga 4 Syawal ni tak kurang hebatnya macam dahulukala.
Alhamdulillah alhamdulillah..apa orang kata, rezeki Syawal? Ohh rezeki budak nak sambung belajar jauh laa~ hee mungkin. Dulu zaman SPM, naik cuti ja mesti riuh rendah kelas masing-masing bercerita cuti raya! Ada yg kata selalu setiap kali orang bg duit raya mesti lebih RM5.
Ohh seriously? Aku duk kampung ja weyh, RM5 ke atas tuh kira standard utk sedara mara.
Tapi utk kenalan, ramai je yg bagi RM2-RM3.
Dapat RM3 daripada kenalan biasa yg hidup biasa-biasa pun aku dah rasa bertuah!
Bersyukur je lah, dah besar pun dapat duit raya lagii. :)

Duit raya awak semua ni mesti lagi banyaaakk :) duduk bandar belaka.
Takpelah kan, tahun depan kalau dipanjangkan umur, insya-Allah umur tuu dah ada -puluh.
Tak best nya. Macam tua.
Takkan nak sentuh pasal duit raya isu kanak-kanak tu. kehkehkeh :)

Gambar raya belum ada masa nak upload. Ada la sikit kat bawah ni.  
Saja suka suka. Riang ria raya bersama keluarga -indoor outdoor ;)

Saya menjadi mangsa letupan mercun!
Adeh mercun tuh tak naik, tersangkut kat pagar buluh tepi parit, terus meletup!
Tiada kemalangan jiwa dilaporkan, alhamdulillah.
Video kamera saya sebagai mangsa kejadian, video pada Cik Peah saya yg diambil dari jauh lagi nampak besarrr letupan tersebut. Rasa macam..nak tercabut jantung! Rasa macam nak kiamat pun ada. Astaghfirullahala'zim.. Semua kaget.
(tapi malas nak upload video yg Cik Peah ehee cerita ja ni)


video

Di kesempatan ini, saya ingin :

Mohon maaf zahir & batin. Kalau ada terkasar bahasa yg mengguris hati para pembaca, sepanjang kita bersahabat ada tergurau yg over, tertepuk tampar kat mana-mana, gelak ketawa kadang sampai bingit telinga, melayan karenah yg entah apa2, janji yg tak atau lambat tertunai, ilmu yg kurang bermanfaat dan sebagainya :( harap dimaafkan ye :) jika ada hutang piutang yg saya terlupa, dengan senang hatinya anda boleh menuntut saya menjelaskannya. Semoga kita berjumpa lagi, insya Allah.
Ma'assalamah wa ilalliqok~

Jemput raya datang rumah! :) Pontian, Johor. 
Duit raya boleh dapat punyalahh! Asalkan status diri anda bukan -berkahwin. :)

Dengan ingatan tulus ikhlas, maaf zahir batin.
-Asfarina Ismail :)


Sedikit gambar kenangan pada 3 Syawal 1432H :)
Kanak-kanak dan jejaka-jejaka juga warga emas itu.
Sepetang beriadah bersama, petang yg cerah di desaku indah permai.
Berkumpul sanak saudara terdekat siapa yg ada di kampung.
Selepas kenyang makan makan, berpenat lelah masak bersama.
Segala puji bagi Allah kami panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran.
Sayang teramat keluarga ini.


Selamat puasa enam! Saya belum start pun lagi :( mudah2an sempatla kite habiskan enam hari puasa bulan Syawal ni, Insya-Allah.


"Sesiapa yang berpuasa Ramadan kemudian diikuti dengan puasa enam hari pada bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun."  
(Hadis riwayat Muslim).

Saturday, August 27, 2011

Make up Ramadhan :)

Assalamualaikum warahmatullah :)


Salam 27 Ramadhan 1432 H dari Johor Darul Takzim ;)

Muslimin muslimat yg dirahmati Allah sekalian, ehh perasan kan kita semua dah nak graduate ni, bakal mahasiswa Universiti Ramadhan :) apa rasa? Sedih ke gembiraaaa nak raya? Aku pun gembira nak raya heheh, tapi sedih juga Ramadhan dah nak habis :(


Awak kata Ramadhan tu universitas, tapi saya kata Ramadhan tu suami yg best. (haha) Baik agamanya, muka berseri-seri dengan pancaran keimanan. Balik rumah satu bulan je, sekali dalam setahun. Tapi setiap kali balik tu, hari-hari dia akan buat surprise dengan bagi macam-macam hadiah istimewa yg memang..best best best! :) so bila dah segalanya yg best ada depan mata dia offer, takkan nak muka masam mencuka buat tak endah je segala benda tak rasa excited langsung (?) Grr tak bersyukur tuu!

Tetamu Ramadhan & Syawal ;)

Lagi satu analogi (sumber : Solusi 34). Ramadhan dan Syawal ni dua-dua tetamu yg akan datang. Tapi Si Ramadhan ni lebih mulia, dan ia berjalan di hadapan dgn membawa hadiah istimewa disertai bonus hebat yg melimpah ruah. Si Syawal pula berjalan di belakang dengan hanya satu hadiah istimewa. Jadi, adakah wajar jika kita mengalu-alaukan kedatangan tetamu yg di belakang dan meminggirkan tetamu di hadapan? Beradabkah kita dengan Allah?

Samalah, Allah dah bagi macam macam sangat tawaran hebat sepanjang bulan Ramadhan ni, rahmat Allah, keampunan, pembebasan dpd api neraka. Ini semua yg kita sangat sangat perlu!! Sebab ending hidup ni memang akan memerlukan semua ni. Kalau Allah tak bagi waktu kat akhirat nanti, nak minta kat siapa lagi? 

Tapi masalahnya, kenapa macam tak rasa nak berusaha gila2 rebut semua tawaran tu ek. Mungkin kita ni jenis kena tengok benda tu jadi depan mata baru nak percaya, so benda benda yg akan jadi waktu hari akhirat nty rasa macam tak berapa excited nak rebut. Almaklumla bila buat bukan terus dapat cash depan mata. Tapi tidakkah kau percaya janji Allah itu pasti?

Lagi analogi, dosa bayar cash


Ya Allah, ya Allah.. Tiba-tiba teringat lagi satu analogi ni. Kalaulah sekali kita buat dosa, terus Allah bayar cash balasannya, mesti baru rasa takut nak buat jahat. Contoh, pegang tangan wanita/lelaki ajnabi secara sengaja, tiba-tiba Allah terus balas tangan melecur. Menipu sikit, terus lidah tu jadi bercabang. Kalau begini suratannya, mesti takda hamba Allah yg berani buat jahat atas muka bumi ni kan. Allah bagi kita hidup sampai sekarang ni, sebab nak bagi peluang kita bertaubat. Kalau semua orang dijadikan baik, takdela neraka. Syaitan pun takda kerja. Tak adventurous la hidup ni. eheh. Tapi kenapa ada semua syurga neraka, hari pembalasan tu? yeah, life is a test. So memang akan ada keputusan : SYURGA atau NERAKA.
Allah gives, gives, gives and forgives. Human gets, gets, gets and forgets.
Akmal's fb status.

Ada satu hadis ni riwayat Imam Ahmad. Suatu hari, waktu Rasulullah s.a.w menaiki mimbar, baginda menyebut "Amin" sebanyak 3 kali. Lepas khutbah para sahabat pun bertanya la apa sebabnya. Rasulullah s.a.w menjawab, tadi Jibrail datang dan berdoa. Aku mengaminkan doanya, iaitu sangat kecewa dan rugilah bagi :
  1. Orang yg disebut nama nabi Muhammad (s.a.w), tidak dibaca selawat atasnya.
  2. Orang yg sempat hidup bersama orang tuanya tetapi tidak dapat masuk syurga
  3. Orang yg sempat hidup dalam bulan Ramadhan, tetapi tidak terampun dosa-dosanya 
Ya Allah~ ampunkanlah dosa kami, ya Ghaffar, terimalah puasa kami, terimalah amalan kami sebagaimana amalan orang2 yg ikhlas, terimalah solat kami sebagaiamana solat orang-orang yg khusyuk, ya Mujiib. Bebaskanlah kami daripada azab api neraka yg panas menjulang dan tempatkanlah kami dalam golongan orang-orang yg beriman dan beramal soleh dalam syurga Firdaus-Mu. Ameen ameen ameen ya Rabbal a'lamin..


Yg kecil jangan dipersia, yg besar jangan diabai

Lagi berapa hari dalam bulan mulia ni, jum check benda simple yg senang nak buat, dan insya-Allah Allah akan pandang. Mana tahu yg simple ni kita buat ikhlas, lagi berkat daripada amalan besar-besar hebat belaka tu :) yg kecil jangan dipersia, yg besar jangan diabai.
  • Menyediakan makanan utk org berbuka puasa. Pahala yg diperoleh sebanyak org yg berpuasa itu tanpa kurang sedikit pun. Kalau uzur syari'e, rajin2 la serve ;) beli je ape2 pun boleh, pastuh letakkan atas pinggan bagi orang berbuka makan. As simple as ABC, babe. Dalam rumah je pun dah banyak boleh kaut pahala sedekah.
  • Melewatkan sahur, jangan tangguh berbuka. Manusia itu dalam kebaikan selagi dia menyegerakan berbuka (Riwayat Bukhari & Muslim)
  • Bersalaman dan senyum dengan jemaah di masjid. Mana tahu antara orang yg kita salam tu Allah sayang dia lebih. So bolehla dapat berkat tempias sikit2. Kalau takda orang nak senyum kat kita balik pun xpe, ketahuilah yg Allah tengah senyum kat kite :)) kite bukan senyum kat dia (para jemaah masjid) sebab nak dia balas senyuman manis kite tu, tapi kita senyum kan kerana Allah. So tak perlu risau kalau senyum macam syok sendiri. Hihi biar Allah jua yg membalas keikhlasan kita tu.
  • Niat iktikaf :) ni pun senang. Faham kan? Sahaja aku beriktikaf di masjid ini kerana Allah ta'ala.
  • Mustajab doa antara azan dan iqamat. Terutamanya waktu Isyak tengah menunggu solat tu.
  • Dah azan, berhenti sekejap dan terus solat. Kut la 26 hari yg lepas masih lengahkan lagi solat, so utk mengoptimumkan keberkatan Ramadhan ni, solat di awal waktu. Hey Asfarina, awak pun kena selalu ingat tu sampai mati. Solat settle, yg lain pun insya-Allah selamat.

1 Syawal :))

Mood raya kadang dah menenggelamkan keberkatan Ramadhan :| negara Islam lain raya Aidilfitri satu hari ja, kita kat Malaysia ni sebulan jee. Hehe tu la kan, dah jadi lebih kepada adat, konsep ibadat hakikat 1 syawal tu macam dah kurang penghayatan. Ehh apa signifikan 1 Syawal? Aaaa dah 19 tahun hidup tapi macam tak tahu. -.-' sedikit perkongsian, semuanya daripada slot Fikrah Ramadhan MHI, 7.30 pagi TV3 :
  • Beli, pakai baju baru tu sunnah. Tade hal nak pergi shopping pun, selagi tak melanggar hukum syarak. Elakkan membazir. Jangan sampai solat semua terbengkalai. Bukan saya cakap, Ustazah Laila bagitahu.
  • Ziarah menziarahi, bermaafan :) kenal saudara ye anak-anak. Bukan duduk melekat depan tv. Kat rumah orang pun boleh curi2 tengok tv pe. Hahha.
  • Malam raya tu mustajab berdoa! :) oh yeah. Solat sunat dua rakaat. Solat je apa2 :) biasa malam raya ni orang sibuk sakan, sampai tak pernah nak ingat pun tu waktu mustajab berdoa. Buat pengumuman kat rumah masing-masing, saling mengingatkan utk doa banyak2 :)
ExtraExtra. untuk. anda. pembaca. dihormati. disayangi : Productive Ramadhan : 5 short and sweet ways to make dua :)) yg baru utk saya drpd artikel ini, organize doa kita : dunia, akhirat, ummah, relationships.


♥ Fasa 3 Ramadhan kareem : Semua pintu syurga dibuka luas2, semua pintu neraka ditutup. Tak cukup lagi ke tawaran ni? Ada lagi 4 hari, jangan sombong, angkatlah tanganmu, serendah hati sehina diri, merintihlah pada Ilahi - rahmat infiniti untukmu :) ameen.


***

Perkongsian dari radio iluvislam pukul 2 tadi.. *Dikongsi oleh Kak Rabiatul Adawiyah :)




cuba kira perkataan 'لیلة القدر'.ada 9 huruf.
rujuk surah al-qadr,kira ada berapa perkataan لیلة القدر diulang ? diulang sebanyak 3 kali.

darab kan kedua-dua nombor,anda akan dapat jwpn 27.
demikian pandangan ulama' ,lailatul qadr pada 27 ramadhan.

selain itu,dalam surah al-qadr,pada kalimah هي,kira berapa bnyk perkataan sebelum kalimah tersebut.anda akan dapati 27 perkataan.dan هي itu merujuk kepada lailatul qadr..

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ

Allah Maha Besar!!

Beribadahlah kerana Allah,bukan kerana lailatul qadr..(^^,) jika mengharapkan pengampunan dan rahmat-Nya setiap ketika, tidak perlu mencari Lailatul Qadar, ia pasti akan menjadi milikmu, insya-Allah.



***


Ramadhan 1432 H - Alhamdulillah, pretty awesome at home! 


* Majalah SOLUSI No.34, Isu Khas Sempena Ramadhan dan Syawal- Andainya Ini Ramadhan Terakhir, layakkah kita berhari raya? ;) alhamdulillah, best teramat edisi yg ni. Pelbagai extra ilmu diselitkan, tips, bookmark, checklist Ramadhan, agenda ibadah seharian, proposal Ramadhan, borang Salamfone, tips hafaz Quran. Kalau ada lagi di pasaran, seriously it's a worth buying, so quickly grab one!

* MHI TV3, esp Fikrah Ramadhan and the whole pengisian on 17 Ramadhan with Wardina Safiyyah and Ahmad Fedtri :)

* Ramadhan Terakhir, Singgah Sahur, Dari Masjid ke Masjid, Jejak Rasul.

Semoga taqwa yg kita bina sepanjang pengajian di madrasah Ramadhan dapat dimanifestasikan sebaik sahaja graduasi, insya-Allah! Semoga kita ada jodoh jumpa lagi Ramadhan akan datang, ameen.

sedih kan? :( assalamualaikum Ramadhan, ilalliqa'! :')

Salam Ramadhan kareem wa minal a'idi wal faizin :)) 
daripada Asfarina & keluarga .