Wednesday, November 9, 2011

To-boost-iman list :)

Assalamua'laikum pembaca cantik segak bergaya :) semoga hidup kita sentiasa ceria dalam limpahan mawaddah wa rahmah.

Bismillahirrahmanirrahim


"Worrying about the dunya is a darkness in the heart, while worrying about the akhirah is a light in the heart"
[Uthman ibn Affan]Sila pilih yg mana senang untuk dimulakan dulu. Seriously semua sangat sangat penting untuk dibuat setiap hari. Kalau tak mampu, seminggu sekali atau sebulan sekali. Yang penting, kita cuba istiqamah, insya-Allah jadi darah daging. Semua elemen ni sebagai bijirin rohani kita untuk jadi muslim produktif ;) biar hidup subur dengan tarbiyyah dari-Nya saban waktu, walau di benua mana jua kita berada.

:) Jaga hak-hak Allah
:) Jaga solat (muka bersinar-sinar -bintang/bulan/matahari? check Stanza Cinta's entry)
:) Jaga al-Quran (FaceQuran, continue reading)
:) Qiyamullail (Allah sendiri turun ke langit bumi sepertiga malam)
:) Majlis Ilmu (taman-taman syurga di dunia :) listen and then share share, it's ur saham!) 
:) Positive minded (recharge -Tumblr :P USRAH [Untuk Semua Rasa Allah Hebat!] ;)
:) Ingat mati, selalu. (org yg bijak selalu ingt mati, so akan takut utk buat dosa, kan kan)

Berbalik kepada hadis di atas sekali tu, memang betul kan, kita selalu sangat risau dan tergila-gilakan dunia tanpa ada kena-mengena dengan urusan akhirat. 


***

Namun begitu, karat-karat jahiliyyah itu rupa-rupanya masih menapak di dalam hati. Aisshh susah betul nak tanggal, walaupun setelah disental dengan kelorok dan berusjamban dawai.  Maka bukan jarang-jarang saya berasa cemburu apabila melihat mereka yang memandu kereta-kereta sumpah osem bergaya. Bukan sekali saya berasa jeles melihat anak-anak muda berpakaian sungguh bergaya. Dan boleh tahan selalu jugalah tergerak di dalam hati, "Holoiii muda-muda lagi dah sungguh berjaya dengan rumah mewah dan ada gelpren cunnn..!"

Errr... Pandang kiri, pandang kanan, lari laju-laju. Eh.

Tetapi begitulah. Kadang-kadang tu, pernah juga cemburu dengan perkara-perkara yang tak sepatutnya dicemburukan. Maksudnya, er, seperti pakaian yang tidak pon selari dengan kehendak Islam, atau perbuatan yang jelas menyalahi syarak. Adohai. Sungguh pelik dan ekstrem bukan Inche gabbana ni..? Tunduk malu.

Saya kira, saya hanyalah seorang manusia yang sumpah marhaen lagi hina. Bukan nak berikan alasan, tapi nak beritahu di sini, betapa lemahnya iman saya sampaikan tergamak untuk berasa jeles meles dengan perkara-perkara yang tiada nilai pon di sisi Allah. Betapa nipis dan goyahnya iman saya...! Eh, kenapa baju saya tiba-tiba basah ni...?

TAPI.. Ada satu perkara yang menjadikan saya kuat. Ada satu faktor yang menghalang saya daripada berasa bawah yang teramat atau jeles tahap tenggiling. Ada satu benda yang kadang-kadang menyebabkan saya tersenyum seorang diri ibarat orang kena angau lagaknya.

Selanjutnya, anda dipersilakan untuk membaca perkongsian ini, hadiah daripada saya :) Fanatisme Sorga - Angel Pakai Gucci ;)) Subhanallah, ikhwah ini sungguhh osem :) suka ayat diaaa, perlu baca dengan penuh keterujaan dan kasih sayang, haha. 

Akhirul kalam, untuk Asfarina terutamanya ;) sentasa jaga diri, jaga iman, jaga hati. Berhati-hati dan sentiasa neutralkan diri daripada segala jenis racun dan virus.


"Dan jika kamu mengikuti kebanyakan manusia di bumi ini, nescaya mereka akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Yang mereka ikut hanyalah prasangka belaka dan mereka hanyalah berbohong"
[6:116]


Subhanallah walhamdulillah wallahuakbar
Salam Maal Hijrah 1433H, para pembaca tersayang :)
Wallahua'lam.

No comments: