Sunday, October 23, 2011

Malu dengan Allah :(

Assalamua'laikum warahmatullah :)

Rindunyaa rindunyaaa rindunyaaa kat blog :( maaf sangat sangat sudah lama tidak menyiram dan membaja blog ini. Alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah masih dipanjangkan usia kita semua untuk berkongsi ilmu di sini ;) Macam mana ilmu, iman dan amal? Semoga sentiasa diperbaiki dan istiqamah, seterusnya diterima-Nya amalan kita yg sedikit itu..insya-Allah. Pensyarah Tamadun Islam dan Tamadun Asia Tenggara (TITAS), Pn. Mazidah [bukunya, Mendidik Anak Cara Islam (if im not mistaken)] selalu bercakap soal menulis. Ramai yg susah untuk konsisten menulis. Membaca memang senang, hari-hari boleh baca macam-macam bahan bacaan, tapi nak menulis ni susah kan? Nak menulis mesti kena baca atau timba pengalaman dulu, baru ada ilmu dan rasa untuk dikongsi :)
Dan pada petang ini, blog pertama yg dilawat ialah blog Saudari Husna, pelajar Pergigian, UIAM Kampus Kuantan. Rasa nak mengalir air mata baca entri-entrinya yg lalu :'(  Bercerita soal jodoh :) -HustaTaqwa, entah tak tahu kenapa jadi sedihh. Mungkin sebab lagu di blognya yg sedih, juga isi2 entrinya yg bermakna. Nak suruh saya bercakap serius soal jodoh, memang tak lah. Baca ja entry husna tu, clear cut fr all of us, insya Allah :) sangat suka dan menyokong entry tersebut.
Rintihan di suatu malam yg hiba :( kutahu Kau sentiasa mendengar ya Allah..

Ya Allah..i realize that the only way to escape now is to repent. Ya Allah..terimalah taubatku ya Allah..dengarlah rintihan hamba-Mu yg hina ini ya Allah.. am I too late this time?

Aku mendengar getaran hati, ternyata tiada tenang dalam keseronokan. Aku kenal benar situasi ini, compang-camping lagi. Yang ada hanya kebinasaan. Kerana tenangnya orang beriman, apabila ia kembali kepada Tuhan. Kuserahkan diriku ya Allah, pandanglah daku..peganglah aku ya Allah..pegang kembali hatiku ini ikut acuan-Mu. Aku mohon ya Allah..sehina manapun diriku di pandangan-Mu, kau pandanglah taubatku ya Allah..pandanglah hamba-Mu ini ya Allah..jangan ya Allah, jangan pernah lepaskanku.

Aku mahu siram kembali biar basah dengan tarbiyah. Terima kasih ya Allah kerana menjodohkan pertemuanku dgn akhawat USM, walau kami bukan dari tempat yg sama. Terima kasih ya Allah kerana rancangan-Mu sangat sangat cantik, aku tidak pernah membayangkan secantik ini aturan-Mu. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah.. Sehingga kini, merekalah yg menampal compang-camping hati-hati kami di sini biar hidup subur dengan nur cinta-Mu, segalanya dengan izin-Mu jua. Syukur masih ada getaran ketenangan di rongga itu, ya Allah. Alhamdulillah.Sungguh diri ni pun rasa malu sangat sangat nak berdoa kat Allah sebab tahu tengah banyak dosa. Kufur nikmat sekufur-kufurnya, bak kata Ucu Phia yg disayangi kat sini ^^  
 
Cukuplah minta diampunkan dosa, diterima amalan yg sikit sangat ni. Malu sangat sangat nak sebut hal lain. Rasa nak menangis tak berhenti. Rasa tak layak langsung meminta dengan diri yg penuh dosa. Lagi tertampar bila baca hakikat ni : "Kalau sudah niat betul-betul, tertib semua untuk bersedia bangun malam, tapi akhirnya kita tak bangun juga, cuba lihat kembali hari kita. Pasti ada dosa di siang hari yang mengikat roh kita daripada qiyam".

Sudah terang lagikan bersuluh, Asfarina. Sebab tu rasa malu, rasa sangat jahil, hina dina kotor berhadapan dgn Allah! Tak sanggup aku terus-terus berdosa yg aku sendiri sedar ini, itu benda salah. Dosa kecil diulang-ulang memang gelap hati nurani. Tapi kadang susah nak elak sebab memang  terjadi sekeliling kita.  Tapi syukur, sekurang-kurangnya belum ada perkara yg sangat sumbang di pandangan mata aku berlaku depan mata. Sama perasaan mcm Ucu Phia tulis : 

Siapa kata tak pahit? Siapa kata tak sakit hati? Siapa kata? Betapa perit dan malu nak minta doa dengan Allah untuk tunjukkan jalan yang benar dalam masa yang sama kita tahu kita menuju jalan yang salah. Malu tahu, minta Allah berkati perkara yang terang-terang lagi bersuluh perkara yang Dia murka. Betapa aku rasa, aku memang tiada harapan untuk hidup sampai aku rasa lebih baik aku ini dimasukkan ke lubang neraka itu. Sampai begitu sekali teruk perasaan bersalah aku.

Akhirulkalam, bersama renungkan : Jika ada yang memujimu, maka ketahuilah betapa hebatnya Allah menyembunyikan keburukanmu [Ibn Ata'illah]

ya Allah..ya Allah... wa laa haula wa laa quwwata illa billah~

Kakak, bagi Ibu, Ibu mahu kakak jadi jutawan ilmu dan jutawan budi. Galilah ilmu dan pengalaman segunung yang tinggi, dan taburlah bakti untuk Islam semaksima mungkin. Kakak, kalau kita kejar akhirat, dunia akan mengikut di belakang. Jadi jangan risau pada dunia. Itu bukan matlamat kita. Lihatlah akhirat, Ibu yakin Kakak lebih jelas apa matlamat
-husnabaek.blogspot.com :)

Wallahua'lam. Selamat menuntut ilmu Allah yg sangat luas di dunia ini sebanyak mungkin! Semoga dibukakan jalan-jalan jihad kita untuk istiqamah berkebun sehabis kudrat di dunia ini dan bersama menikmati limpahan hasilnya di akhirat kelak. Ameen ;)

[30:69] Dan orang-orang yg berjihad untuk mencari keredhaan Kami, akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sungguh, Allah beserta orang-orang yg berbuat baik.

Fastabiqul khairat wa mardhatillah~
Maka berlumba-lumbalah kamu dalam kebaikan dan mencari keredhaan Allah :)

1 comment:

afiqahbaharin said...

Kita manusia memang tak akan pernah sempurna, tak boleh lari daripada melakukan salah dan dosa...

Alhamdulillah, bersyukurlah sebab kita sedar salah kita...Allah masih beri petunjukNya...

"selangkah kita mendekat pada Allah, maka Allah akan mendekati kita sepuluh langkah bahkan lebih dari itu. Sepuluh langkah kita mendekati Allah, maka Allah akan mendekati kita seratus langkah bahkan lebih dari itu.Allah swt, akan berlari mendekati kita, jika mendekati-Nya dengan berjalan." [Hadis Rasulullah]

p/s: suka sgt ayat ibn Ata'illah tu...mohon share ye :)