Thursday, October 31, 2013

Short Note : Ingat Jumaat, ingat Al-KahfiAssalamua'laikum, alhamdulillah Khamis malam Jumaat dah sekarang ni. Happy Jumaat kareemah! Ingat Jumaat, ingat Al-Kahfi.

Surah yang ke lapan belas dalam Al-Quran, Surah Al-Kahfi. Ada empat kisah menarik di dalamnya, semua best dan byk sangat pengajaran :)) serious rugi tak tadabbur, at least baca terjemahannya. Lagi rugi sgt if hari Jumaat berlalu tanpa dihiasi bacaan Al-Kahfi :} panjang memang panjang, tapi boleh je habiskan. Study ke menghadap laptop sejam kita boleh tahan, baca Al-Kahfi setengah jam ke 40 minit pun mesti lebih lebih boleh punya lah.

***

"Split 3." Azri capai Quran terjemahannya dari tepi laptop. "Ayat ada 110, kan." Dia buka naskhah di tangan.

Ipin buka ke halaman Kahfi terakhir. Aah. 110 ayat. Dia angguk mengiakan. "Split masa jadi tiga, waktu bila?"

"Kau balik rumah pun dah nak Maghrib,kan? Tu kira dah masuk hari Jumaat. Start lepas Maghrib hari Khamis tu,kau habiskan ayat 1 sampai Ayat 31. Sebab ayat 32 tu dah masuk cerita lain, nanti tak syok nak follow up baca terjemahan dia kalau tergantung." Dan pastinya cukup-cukup la waktu sebelum ibu jerit suruh isi rumah tu turun makan malam.

Ipin capai post-it note dengan pen.

"Ayat 32 dah masuk cerita pasal dua lelaki dengan kebun tu and onwards. Lepas Isya' kau sambung ayat 32 sampai ayat 59. Kalau larat sambung lagi dari 60 sampai 82. Tu dah masuk cerita pasal Nabi Musa dengan Nabi Khidir."

Ipin laju menulis atas post-it.

"Subuh Jumaat tu kau habiskan je ayat 83 sampai 110 tu. Tak ada la semput sangat. Ayat 83 tu start dengan kisah Zulkarnain."

Pen masih berlari atas post-it.

Azri pandang si Ipin yang tengah menulis di balik sana talian. "Capish?"

"See how it goes la." Ipin tarik helaian post-it yang bertulis tu. Pap! Dilekat di dinding CPU.

"Kalau kau larat habiskan 110 ayat tu sekali harung Khamis malam tu, lagi la bagus."

Angguk.

"Bila split bahagian macam tu tak ada la rasa terkejar sangat.Boleh la savour maksud ayat dengan baca terjemahan dia sekali untuk each bahagian tu." Azri letak Quran di tangan ke meja. Tak berapa jadi makna la, kalau baca sampai mengah tapi tak dapat ibrah,tak ke?"

***
[source : of course copy paste, hii> [Hlovate]]

Kalau la kita boleh nampak pahala-pahala bacaan daripada setiap huruf daripada ayat Al-Quran tu umpama duit emas, sure kita teruja. Apatah lagi di hari Jumaat yg diberkahi ini, mesti lagi berlipat kali ganda pahalanya :)

Somehow, bersyukur sangat sebab kat Kelantan setiap Jumaat cuti. Kesedihan tak dapat pahala pergi kelas hari Jumaat, boleh diganti dengan amalan-amalan yang membuahkan pahala yang lain. Yang penting, manfaatkan Jumaatmu.

Have to go now.
Keep istiqamah with Al-Kahfi recitation every Jumaah and don't forget to make lots of du'a! May Allah bless, always.

No comments: