Monday, June 24, 2013

"..Aku sebut namanya satu-persatu"

Assalamua'laikum. Salam 16 Syawal 1434 H :)

Alhamdulillah,

Esok, 25hb last paper final exam semester 4. SME Management. Semua orang dah balik, sejak 8 hari yang lepas hari-hari ada saja orang akan ucap selamat tinggal nak balik kampung duluu hihi kbye. 

Ouch.

Harini semakin sunyi kolej.

Jerebu baru sampai Jeli pagi ni, dan alhamdulillah hujan turun sekejap maghrib tadi, syukur. Jerebu mengingatkan kita tentang nikmat udara bersih dan oksigen free yang jarang disyukuri. Faghfirlanaa ya Raheem. 

Semoga Johor pun beransur pulih kesihatan udaranya. Juga seluruh kawassan yang terlibat. Ameen.


Betapa aku ini menghargai doamu

Kata-kata dan hatimu

Terkadang saudaramu mungkin tidak membutuhkan hartamu kerana ia sendiri telah dikurniakan kekayaan oleh Allah. Kehidupannya juga telah mencukupi kerana telah ada orang-orang yang dapat memenuhi kebutuhannya. Walaupun begitu, di sisi lain mungkin dia adalah seorang yang selalu membutuhkan kata-kata dan hatimu. Adapun hak-hak saudaramu atas kata-kata atau lisanmu ada tiga :

Pertama, membatasi pembicaraan yang berkaitan dengan saudaramu kecuali dengan kata-kata yang baik.

Kedua, pilihlah kata-kata yang disukai oleh saudaramu.

Ketiga, mendoakan dia dan keluarganya. Doakanlah baik ketika masih hidup, mati, hadir mahupun ketika pergi.

Malaikat mendoakan seseorang lelaki yang mahu mendoakan saudaranya ketika saudaranya tidak ada, "...dan untukmu sama seperti yang sedang kau mintakan untuk saudaramu."

[Petikan buku Rakaizud Dakwah, Dr. Majdi Al-Hilali. 
Bab Ukhuwah (Persaudaraan) pp 169-170]

Malaikat kot yang doakan kita. Malaikat yang cantik dicipta daripada cahaya, yang sentiasa bertasbih bertahmid bertakbir memuji kebesaran dan keagungan Allah. Malaikat yang sentiasa taat kepada Allah tu yg doakan kita. Entah-entah bukan satu, tapi beribu malaikat yang mendoakan kita. Subhanallah. Alangkah, alangkah ruginya kalau kita buat-buat tak nak.

Dan petikan di atas (telah diringkaskan hehe), terasa butuh untuk dikongsikan saat ini. Telah merasa, semoga akan selalu merasa gembira dan bersyukur kerananya. Aku yakin, kau juga memerlukannya.


"..Aku sebut namanya satu-persatu."

Asfaaa aku tgh stress sampai xde mood nak study harini T.T

Why stress, hii PMS ni ;)

Beberapa jam kemudian,

Asfaa bagi aku kata-kata nasihat sket :’)

Dan kerana Tuhanmu, maka bersabarlah :’)

Daoakan ak asfaaa :’) xda mnde yang lebih bermakna bagi ak selain dr doa seorang sahabat :’)

Ad dlm buku Rakaizud Dakwah, bab ukhwah, Abu Darda’ pernah berkata, “Sungguh aku telah berdoa untuk tujuh puluh saudaraku di dalam sujudku, semua aku sebut namanya satu persatu”. Allahu, coolio kan :’)


Sangattt :’)

Di lain waktu, selepas diceritakan kisah Abu Darda' sewaktu halaqah, mereka turut terkesan. Sebelum meneruskan solat sunat, eh apa nama, Siti Hanem? Eh apa nama, Puteri Haziqah? Ni apa nama, Moknik? Ahaha.

Btw, maaf mencelah, nama saya Asfarina binti Ismail. *batuk*


Berbekal tawakal

Akhirul kalam, berbalik semula kepada topik esok last paper ._. Dalam buku Ibu ada tulis (mungkin juga catatan yg diekstrak daripada Majalah Solusi yg bertajuk Berbekal Tawakal), tercatat : Akrab dengan Allah melalui tawakal. Sesiapa yang paling tinggi keyakinannya kepada Allah, maka dialah yang paling tinggi keyakinannya kepada dirinya sendiri. Orang yg bertawakal, paling tinggi keyakinannya pada Allah, dia juga yang paling gigih berusaha! :)

Kesan iman itu ialah tawakal.
Semoga saling mendoakan, terima kasih kerana menyantuni diri ini :')
Terima kasih kerana cukup bersabar, walau pada dentuman keseribu barangkali.
Terima kasih kerana tak pernah mengharapkan balasan, melainkan dari Allah.
Aku punya ramai kawan yang mungkin tak faham konsep ukhuwah seperti yang aku faham, tapi mereka tetap mendapat tempat di hati. Semoga Allah Yang Maha Mengetahui selalu menjaga dan melindungi kita semua dalam hidayah dan taufiq-Nya.
Alhamdulillah, semoga Allah redha.

Semoga malam ni tidur dalam iman, esok bangun berkeyakinan. 
Wassalamua'laikum warahmatullah.

4 comments:

Anonymous said...

status of my book :MIA
#huk3x..ada nmpk buku RD x?mind map x buat lgi :P

afiqahbaharin said...

Allah yusahhil 3alaiki, asfa!!
aseef, bila as call aje xagkat, silentlah and so on...moga Allah kurniakan waktu terbaik utk kita curheart ke sharing2 :')

and yes, sunnatullah memang begitu, usaha + tawakkal = berjaya (:

moga2 Allah beri kekuatan pd kita (asfarina dan afiqah ;))utk bertawakkal dan berusaha semampunya kudrat kita...! Allahumma ameen <3

Asfarina :) said...

anon : buku kat ana la hehe byk pahala enti

# aseef jiddan :P

Asfarina :) said...

fieqa : insha Allah ameen3 ya Allah :') fieqaaa kite sampai msg ibu fieqa, baru ingat nak jumpa, ttbe eh da balik? waa xpela insha Allah mudah2n pjg umur murah rzki nty kita jumpa :))