Tuesday, February 14, 2012

#2 Cinta Muka Buku ke Muka Kitab :O

Assalam :) eh eh perasan tak, sebenarnya aku nak cakap pasal ni kat entry lepas, tapi mcm dah berjela-jela buat luahan perasaan sendiri pulak. Ngahaa tak perasan kan? Peace (V)

Oh sebelum terlupa, sangat-sangat berterima kasih kepada mereka berdua [yg saya letakkan link mereka di entry #1 sebelum ini] kerana isu yang diketengahkan oleh antunna telah menarik minat saya untuk menghadamnya insya-Allah. {Dalam erti kata lain : Shoot! Bila membacanya, memang terasaaa pedas dan sedikit sarkastik di situ. Ahhaha}

1 : Seorang kawan ni pernah cakap, “Susahnya nak fahammm. Dah banyak kali baca nii  ._. Rasanya Comel (bukan nama sebenar) kena berhenti cakap orang handsome lah, As. Nanti hati semakin hitam, legap tak masuk nur untuk belajar sampai fahamm.”

“Aaa bagusnyaaaa! Astaghfirullahala'zim astaghfirullahala'zim. Sama je Comel, ni la masalah kalau dah namanya perempuan. Tapi kite cam tak pandai menilai handsome ke tak, kalo suka tu asek cakap dia 'bagus la' je. Ngaha. Kadang dalam hati je tercakap pasal lelaki pun dah boleh buat titik hitam kan. Pffft".




Dalam entry Sofia [begitu begini], suka jawapan Sofia : "Siapa yang sempurna, kak? Mereka sama macam kita tapi beza dengan mereka sebab mereka nak berusaha. Walaupun mereka tak boleh nak ubah style cerita lelaki belakang tu. Tapi diorang cuba jaga hubungan antara lelaki dan perempuan dengan tundukkan pandangan bila terserempak. Mungkin kita tak berapa nak nampak sebab bagi kita tegur-tegur kawan bila terserempak tu, biasa lah kan. Tapi usaha mereka itu yang kita tak nampak. Dan kawan yang baik sepatutnya support usaha mereka tu dengan tidak bersangka buruk dengan mereka, doakan dan tolong mereka ke arah jauh dari benda-benda yang buat mereka lebih nak borak pasal lelaki."


Jangan mengutuk atau memandang rendah orang yang kelihatan teruk di mata kita saat ini, sebaliknya berdoalah untuk mereka.  Siapa tahu bila orang tu berubah, dia menjadi lebih baik daripada kita?


Ada satu kisah Fadl bin Abbas (sepupu Rasulullah, dan juga abang kepada Abdullah bin Abbas) yang memandang kepada jemaah wanita yang mengerjakan haji. Dia memandang sampai terteleng kepalanya, lalu Rasulullah menolak wajahnya. "Jagalah pandanganmu, nescaya kamu akan mendapati kemanisan beribadah." Cerita ini unik, kerana Rasulullah bukan menghalang dia memandang kepada orang buka aurat, tetapi memandang kepada orang perempuan yang sedang mengerjakan haji. Tahu bagaimana pakaian orang perempuan yang sedang dalam ibadah haji? Kalau tak tahu, boleh google gambar tu. Betapa orang yang begitu sempurna dia menutup aurat pun, Rasulullah halang kita daripada sembarangan memandang... inikan pula orang yang pakainya tak sesempurna jemaah haji wanita.

Wahai otak, jika si mata tertarik kepada perkara yang haram dilihat yang membuatkan kamu lupa terus pada ajaran al-Quran untuk menundukkan pandangan, cepat-cepatlah bantu si mata itu wahai otak. Kamu ada ilmu, rugi benar jika kamu tidak mampu aplikasikan. Apabila kamu tersedar, cepatlah wahai hati untuk beristighfar meminta keampunan dari-Nya atas apa yang kamu lakukan.
 *Sumber : Zetty. 
Lebih tepat lagi rasanya jika digantikan dengan wahai akal. Tapi bunyi wahai otak lebih sedap eheh*

Dari mata turun ke hati. Hati takkan suka kalau mata tak mula mencari. Oh teringat, ramai je kanak-kanak perempuan excited jerit diam-diam (ehh?) bila nampak kanak-kanak lelaki itu sudahlah kacak bergaya, pergi ke surau pulaknya, tambah lagi waktu qiyamulail. (taktahu la celah mana kegiatan ini terbongkar muahaha) sekarang sudah tahu mana lebih baik, bukan? Jaga pandangan, jaga hati. So buat apa kau cakap. 

2 : “Owhhh stalk orang eh kau?” 
“Apaa? Kawan la, saje tengok wall dia, benda yang dia share selalu bagus and best. Hee.” 
“Ececeh, ni minat ilmunya ke minat orangnya?” 


Dushh harap tidak terkantoi di situ. Minat ilmunya, kemudian terlajak pula minat kepada orangnya. 


Pada awalnya ligat mencari ilmu, lama-kelamaan tercari-cari juga perkembangan semasa dia. Ouchh ok then what to do, what to do? Dia bukan tahu pun aku melawat wall dia kat FB ni. Kalau Friendster dulu lain lah - maluuuu, tapi bila orang yang kau suka sikit-sikit tu melawat wall kau, maluuu tapi mahu. Sekarang zaman FB, lagi hebatlah kegiatan tersebut, bukan dapat trace pun entah berapa kerap lawatan yang diterima. Scary, isnt it? 


Ilmu tu ilmu Allah, dia share tak salah pun kalau kau pun nak kutip ilmu dari situ. Alhamdulillah, dapat pahala dua-dua orang :) lagi baik kalau ilmu tu dipanjang-panjangkan. Siapa tak nak bonus berlipat kali ganda kan? Tapi janganlah kita berterima kasih dengan cara memberi dosa kepada dia dengan terlebihh minat kepada tuan punya wall/timeline daripada perkongsian ilmu Allah di situ. Kamu berdua yang memberi dan menerima, LURUSKAN NIATMU.



3 : “Kenapa tak online Chat? Chat la pengerat hubungan dengan kawan-kawan yg baru kenal kat facebook (muka senyum bear dapat bunga).” 
“Er? Perlu ke 'dgn kawan2 yg baru kenal kt FB'? Tak rajin lah. Buang masa nanti kerja tak siap” 
“Berlagak laahhh! Nanti orang kata sombong.” 
“Bukan laaahh! Cuma rasa memang tak perlu. Biaq pi la nak kata apa. Chat tu menjadikan aku tak peramah dan cepat menyampah. Haha. ”

Chat boleh diibaratkan seperti anda berbual secara real walau tidak bersua muka! Bermula dari SALAM, kemudian bertanya khabar, buat apa, kemudian bertanya tempat belajar, tinggal di mana dan secara perlahan2 anda telah banyak berkongsi latar belakang yang sepatutnya menjadi privasi. Dari chat, hubungan yang biasa akan menjadi intim. 


Tapi kalau anda jenis yang rajin berkenalan, ehee okay je :) pastikan orang yang boleh dipercayai la, apa-apa pun, jangan percaya bulat-bulat sangatt!

Di wall anda nampak gah bermujahadah tetapi bila dalam chat tidak padan wall anda jika dibandingkan dengan chat anda. Jika tiada keperluan, offline sahaja Chat anda terutamanya akhowat. – darah muda, tak mampu menjangka bila diuji soal hati. 


Dalam blog Bayyinat, dia tulis :


Nak jaga ikhtilat adalah dengan rasa 'tak suka diketahui orang'. 
Dan saya mendakap rapat fatwa hati saya. Bila saya rasa tak kena, rasa serba salah, dan rasa gusar bermukim, saya akan tinggalkan perbualan saya di Facebook dengan wanita. Kerana bila dah sampai pada tahap itu, saya yakin memang saya dah nak sampai limit!

We do have a limit. Dan limit itulah yang menjaga ikhtilat di alam maya.

Islam menyarankan supaya kita bersederhana. Boleh je like & comment sana sini, as long as we arent exceeding our limit :) aku sendiri tak suka chatting yg fb tu. wuhuu sorry to say, no offense.

4 : “Nak tanya ke takk Kiki (lelaki, bukan nama sebenar). Haritu and tadi dah tanya dyorang, tapi semua tak tahu. Ish daripada aku serabut dengan benda ni, baik tanya terus je kat orang yang berpotensi tahu jawapan, bukan ada niat tersembunyi pun, insya-Allaj”


Kalau la ada tersimpan perasaan melebihi -kawan je- kat Kiki tu, maka lebih baik la kita luruskan niat berkali-kali. Apa? Malu bertanya sesat jalan? Okayy tapi jangan soalan-soalan tadi dijadikan bahan sebagai pengikat kasih antara vanila & coklat (Ehh ahaha) Bertanya dengan serius dan benar-benar ikhlas.  


Winkk ;) Again, LURUSKAN NIATMU, lillah!

Biasanya, (same je lelaki perempuan) kalau kita perlukan pendapat ke nasihat ke ape, kita akan cari orang yang kita senang dengan dia kan? Kalau dia patuh agama, insya-Allah dia pun faham limit yang perlu. Kalau rasa dah tersasar je dia ni, cepat-cepatlah buat ayat terakhir yang berguna dan bla. Ngahaha. Bab nasihat pula, kalau kita meminta nasihat daripada orang yang salah, adakah kita mengharapkan mereka akan memberikan jawapan yang betul? Pssstt akak-akak yg berdakwah janganlah muka ketat sangat, nanti adik-adik tak berani nak cari akak-akak minta nasihat, then lariiikk cari tempat berkongsi suka duka  di sisi lelaki-lelaki itu :(


Kalau ada rasa lain dan tak cukup ikhlas lepas tanya dia tu, akan terdetik, “Ya Allah..menyesal tanya ._.”  kan kan? Mula lah fikir takut nanti Kiki fikir lain lah ape lah, padahal orang tu lepak je kut ikhlas jawab/nasihat dengan baik sekali. *Perempuan memang selalu over-thinking. Haha* Luruskan niatmu, kalau betul-betul ikhlas nak ilmu Allah tu, takde nak menyesal2 tanya.

Ambillah semalu menjadi contohmu, tidak memikat si kumbang, jua berduri malah menguncup saat disentuh. Maka tidak akan ada iman adam yang bakal kau ranapkan sekaligus mengangkat lagi martabatmu dengan menjadi yang 'tersembunyi'. Tundukkan pandangan indah anda itu kerana kasihanilah hati ikhwah2 yang merana diragut anda tanpa sengaja.

5 : “Saya memerlukan insan untuk membimbing saya ke arah Islam”

Adakah keperluan terhadap insan yang MEMBIMBING melebihi perkataan ISLAM itu sendiri? Maka akan terbayang2 lah insan yang membimbing melebihi BIMBINGAN ISLAM itu sendiri. Carilah yang sejantinamu, berkasih sayang lah dan berukhwah bersama mereka, Insya-Allah di sana akan bertemu kemanisan tarbiyah yang anda cari :)

Kerana jika seiring jalan tarbiyah, cinta Mukabuku tidak pernah wujud. Kerana seiring jalan mencari Ilahi, serentak mencari cinta hamba ciptaan-Nya juga tidak pernah wujud.
Anda yang sedia ditarbiyyah dan sedia mentarbiyyah, sentiasalah luruskan niatmu kerana Allah semata-mata. Moga beroleh redha-Nya dalam setiap langkah. Ameen.
Jika benar kerana Allah, 
kau takkan terkesan dengan pujian mahupun tohmahan manusia-manusia itu :)
malah membakar semangat untuk lebih tamak meraih cinta-Nya!


Islam takkan tertegak jika umatnya hanya elak bercouple dan fikir hal nikah-kahwin saja. Terlalu luas skop Islam ini yang perlu banyak diterokai dan dipelajari.
*Rasanya dah tepu, kita bincang lain kali okengg*


Tapi kalau dah rasa suka sangat kat vanila/coklat tu, doalah agar Allah pusing-pusing takdir, dapat jumpa lagi beberapa kali pertemuan yang dirancang-Nya, dan diakhiri dengan pernikahan yang dirancang-Nya juga. Wuhuu macam novel! It's possible, semua orang pun tahu, ada jodoh tak ke mana. Bukankah orang yang haram disentuh dengan tangan boleh disentuh dengan doa? 


Hakikatnya, makin anda penasaran, makin wajib anda dekati Tuhan!
Puasalah. Zikir ingat Allah selalu, ingat mati.


Kita semuaaa aset untuk agama! Duta untuk agama Islam juga :)


Sebenarnya, sama je cinta muka buku ke muka kitab. Cuma cinta muka kitab ni mungkin nampak lebih baik dan islamik ehehee tapi tanpa disedari, kita telah memberi peluang kepada syaitonirrajim dan anak cucunya menari dan berpesta hoyeahh.
Baik cegah sebelum parah :)


Sama-samalah kita bermujahadah. Entry ini lebih untuk peringatan diri sendiri.
Saya minta maaf la eh kalau terkasar bahasa, atau anda tak boleh terima.
Saya okay je bila pertama kali membaca teguran mereka, ngehee rasa bestt!
Rasa Allah masih sayang sebab tunjukkan ini semua. Alhamdulillah alhamdulillah :)


Dengan izin Allah, ini semua berkat idea yang dijana daripada pengalaman dan dilema wanita (baca:remaja) sekeliling, juga ilham dan perkongsian daripada blog Bayyinat, Fatin dan Zetty Sofia, untuk peringatan kita bersama, tanggungjawab kita bersama, demi meraih syurga-Nya bersama :) 


No one will hear the voice of my heart. I'm okay with that, it's better that way. 
wekkwekk haha.



[64:4] Dia mengetahui apa yang ada di langit dan bumi, dan mengetahui apa yang kamu rahsiakan dan apa yang kamu nyatakan. Dan Allah Maha Mengetahui segala isi hati. He knows what is within the heavens and earth and knows what you conceal and what you declare. And Allah is Knowing the innermost thoughts.

Wassalamua'alaikum w.b.t :)

4 comments:

Fauzan Suhairi said...

entry ni sangat bertepatan dan bersesuaian dengan konflik daku sekarang. cewahhh. hahahaa. thanks so much. keep updating.

Asfarina =) said...

wuuu hahaha insya-Allah moga bermanfaat.

dah2 la fauzan, start blogging back! :D

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

bannie said...

aku kan online pakai bb,so chat tu asik nak onine sendiri jeh,annoying jugak ye.nanti kan org ingat kita sombong pulak tak reply chat.
padahal,kita ni xnk lah tetiba nk rapat dengan ntah ajnabi mana lah kan..:)

Asfarina =) said...

big time, thanks fr the idea malu tp mahuu haritu :) xpe slowly, one step at a time. kite jgn selalu sangat risau apa org kata, risau apa Allah kata :)