Sunday, May 9, 2010

Zaf, kek batik (; mother's day?

Assalamualaikum w.b.t. Resipi ni sebenarnya ditujukan khas untuk my dear Zafirah Fatini. Tapi sy jadikan je makanan tambahan sempena Mother's Day kat uma atuk nih. Hehe..sorry taw, lambat bagi. Zaf..kinda busy ouh..kat kampung nih sibuk mengemas nak kenduri kahwin 6 Jun nanti+hari nih jiran sebelah sambut  menantu. Maaf okie? (: Masa makan dgn bwp, dyorg panggik kek batik 'buluh' sebab ia panjang2 sebelum dipotong. Masa makan ngn clsm8, kek batik bulat2. Haha..ape2 je la nak bagi nama dy. So, here it goes~

1kg Biskut Marie
3 sudu besar serbuk koko
300g Milo (1 pek kecil, tp bukan yg 3 in 1)
1 Buttercup
1 tin Susu pekat
Sedikit air (separuh tin susu tadi)
2 genggam kacang tanah yg telah disanga. Badam yg ditumbuk pun boleh saja.
Chocolate emelco paste (xtaw lah betul tak ejaan nih..haha)
Beberapa helai plastik transparent

Senang+sekejap saja buat nih..tp rajin tak rajin je laa..=D
1. Patahkan semua 1kg biskut Marie kepada dua. Tapi kalo beli 3 paket, ada 900g je taw. Layan je 900g pun boleh.




2. Didihkan air yg separuh tin td. Tak pun, agak2 jangan banyak sangat air, sebab tak nak lembik sangat.
3. Bila dah mendidih, masukkan milo, serbuk koko, buttercup dan susu pekat. Yang choc emelco paste tuh kalo xde pun xpe. Itu untuk lagi hitam, wangi n rasa koko lebih. Tp biase kite tak letak pun..hehe
4. Kacau dan biarkan sehingga mendidih. Pastikan xde ketul2 coklat. Buttercup pn mesti cair completely. Dah ok, matikan api.
5. Then, berhati-hati tuang biskut tadi dalam periuk yg dah siap coklat.

6. Kacau-kacau sepenuh tenaga sehingga semua biskut disaluti coklat.
7. Campurkan kacang yg telah disanga tadi. 
8. Ok, sekarang bolehla masukkan dalam plastik. Mampatkan dan gulung plastik tadi. Siap! (:

Akhir sekali, susun kek batik 'buluh' tadi dalam peti ais. Dah keras, sila potong2 mengikut kretiviti anda ok. 

Selamat mencuba, especially to Zafirah! <3 anything, text me ya. Dessert mcm dadih, coconut jelly, puding semua tuh biasanya nak buat mudah je, tp kena rajin la. kui3. Daa~ wassalam.

Eyh, kalau ada yg dah lupa atau tak tahu, ni namanya dadih. hihi..
p/s: Bahasa aku sangat kucar-kacir kan? cis dah la nak start blaja nih! -.-

7 comments:

Ahmad Sharil said...

haha,kek batik kau mmg unik!
org lain punyer smua petak,kau je OVERR bulat!
haha,thanks bg bwp mkn aritu,sedaaap sgt!!
sekejap je da habis!
haha,dadih? aq bleh buat 1000 dalam masa sehari,haha..
pum la katakan..
tata!

Asfarina =) said...

oh nasib baik aku dah simpan utk clsm8 dlm rfrgrtr ckgu shamsira..=p
itu versi johor. haha k thnx bck to u.
yeah, aku akui ko ahli pum berjaya! :D

FAUZAN said...

hahaks..on tyme lah kau tulis ni..
aku recommendlah kat mummy aku..
die tengah busy2 je nak buatkan
untuk aku tapi still tak buat..
haha..thanks deary!

Asfarina =) said...

ohye? nak bwk g uia ke? kui3
tryla..senang je. sedap2! =p

Zafirah Fatini said...

asfa, nnt kte cbe! thanx!
sgat2 membantu..haha
nnt ltak resipi laen gak tau.
huhuh
blaja masak dlam blog.:))

hidayatulizati a.k.a. atie said...

wah.. menarik2. hehe. t leh try.

Asfarina =) said...

haha..nak resipi lain? er..insya-Allah. tp i kene buat dulu bg jadi sedap2 bru masuk blog la ek. :D

k.atie, try2! simple sajoh. (: