Wednesday, April 7, 2010

Buku+Novel ini A+ ;))


Assalamualaikum w.b.t. Hye! Oke, aku nak membicarakan soal buku pula ya. Buku ini tak ingat pula tarikh kumembelinya. Yang penting, beli di Badan Cemerlang Sdn. Bhd, Plaza Angsana, Johor Bahru. (Tempat biasa 'beli-belah tingkap') rasanya dah nak dekat setengah tahun buku ni terbiar kat atas locker. Selalu kalau nampak, buat2 tak perasan je. Hee.. Satu hari yang cerah ni semasa mengemas, aku pun tergerak nak selak2 buku ni. Niat di hati kupasang untuk selak je dulu okay. Sebab weekend ni homework belum beres. Tapi..bila dah main selak2 tuh, terus berminat untuk membaca. Tapi part yg hot je dulu..*memilih naa..haha.. Tak ingat berapa lama khayal membaca tuh. Frankly, it's superb! Kalo dah habis baca pun, mcm perlu je baca lagi. Sikit2 dulu pun x pe lah kan..masa tuh busy, kekangan waktu nak SPM la katekan..ceyh kon0n..kon0n!! Lepas tuh terus usung buku ni ke mana-mana, letak je dalam beg. Bila baca buku ni kan, rasa macam ada 'aura' ketenangan, kesejukan, keindahan, ketaksuban, kegembiraan, kemurnian dan keinginan untuk terus membaca. Kesedihan pun beransur-ansur hilang. kira eksklusif la buku kesayangan aku ni. Tak percaya ke? Hehe..percayalahh~ tak kenal maka tak cinta ye tuan-tuan dan puan-puan. Siapa pernah baca The Secret karya Rhonda Byrne? mesti rasa, "Wah~!" Tapi kalau baca buku ni, mesti ungkapannya ada tambahan "Wow~! Sangat luar biasa!" Sebab ape? Sebab buku ni ditulis oleh seorang muslim, Ali Ahmad Maleya beerdasarkan Al-Quran dan hadis. AL QURAN RAHSIA TERUNGGUL, (RAHSIA KEBAHAGIAAN SEJATI) Semua isi dalam buku ini adalah berkaitan dengan mafhum Quran dan hadis. Cover depan buku ni pun mirip The Secret. (Aku x pernah baca pun lagi, masa jumpa tuh x cukup $fulus$..sedih je. T_T. Tp, masa duk usung2 buku ni, my classmate, Mia tegur yg cover sama mcm The Secret. Hehe..dlm buku ni mmg ada mention pun) Aku rasa, agak susah la kalo aku yang belajar dalam aliran pure science ni nak serap semua tafsir Quran tuh, so sebagai langkah yang lebih ringan dan efektif, buku ni memang sangat membantu. At least, dapat buka minda ni  luas-luas! For those who wishes to have towering personalities, you are greatly recommended to have one.  aku suka bahagian Rahsia Rezeki : Menarik kemewahan. Haha tipulah weyh kalo nak miskin je hidup ni. Jom berkenalan dengan buku yang kumaksudkan ini. :)


Dalam tempoh masa bercuti panjang lepas SPM ni, aku dah baca macam-macam bahan bacaan, tak kira lah atas talian atau atas helaian kertas. Siapa kata membaca tuh boring? Tak bosan taw! Aha..memang hobi pun, so tak pernah rasa bosan. Ada satu novel ni kan, bes beb! Zul pinjamkan (eh, aku yg beriya-iya nak pinjam) masa ambil result hari tuh. Dy cerita ala-ala Islamik orang Malaysia la, specifically between a doctor (Raudhah) and an engineer (Izzat). Kalau Ayat-ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih kan banyak guna loghat Indonesia. Lepas tuh, cerita nih lawak2 gak..kui3 kadang2 rasa Raudhah tuh macam diri sendiri lak. *haha..perasantan! =p Ok, aku boleh kata, "Awesome!" ngeh2..Nuna, Zul, dan comment2 daripada para pembaca novel ni mmg menggalakkan aku untuk membaca juga. Isu kat Palestin pun ada gak. Rasa macam kita lak yang berada dalam situasi tuh. Baca sekali, sure nak lagi! ^^ Happy reading!! ;))

biar setinggi mana langit digapai, sedalam mana bumi digali, takkan kau temui cinta hakiki, kerana cinta itu letaknya di hati seorang abdi

Kerana pasir, terbentuknya mutiara. Kerana tanah, lahirnya manusia.

Ini sebuah kisah kembara di atas bumi Tuhan. Kembara hati dalam jiwa hamba. Kembara daripada hina kepada mulia.
Ini kisah kembara hidup. Kembara dia mencari mutiara cinta di laut dalam, dan kembara mereka menemui cinta Dia di langit nan tinggi.
Kata Raudhah, dia punya sejarah jahiliah tersendiri.
Katanya pula, Raudhah ibarat bidadari yang turun dari langit untuk menyebarkan keindahannya.

Lalu kata mereka,
langit kawannya bumi
laut pasangannya pantai
siang temannya malam
petang sahabatnya pagi
isteri pula pendampingnya suami
Bukankah kita diciptakan berbeza untuk saling melengkapi, lantas nikmat Tuhan yang mana lagi mahu didustakan?
* * * *
Sebuah kisah cinta indah titipan daripada-Nya, tersusun tertib dalam Kemilau Mutiara Raudhah hasil kreatif seorang pelajar perubatan SAIDATUL SAFFAA.

7 comments:

FAUZAN said...

wow!
haha..aku pon banyak membaca..
kuang2..
tapi baca Maskulin, Galaxie,
surat khabar, Readers Digest, komik sket2..haha..
as long as aku membaca..ok la kan..
haha..

mya said...

yep2..
cover depan sama dgn the secret: law of attraction..
kalau versi indon, quranic law of attraction

syuk606 said...

asfa.mmg best ea buku the secret tu?ak tgk mhl semacm je.tapi ramai gak org cari buku tuh.
letak la chatbox.senang nak comment.huhu.

Asfarina =) said...

best la kut. org ramai ckp cm bes je..aku un x pnh bca lg la syuk..hehe

hEaRtQah said...

asfa which one is the most recommended? Al-Quran Rahsia Terunggul ke Kemilau Mutiara Raudhah..?

Ahmad Ashraf said...

yup, aku bdk ps dulu, then transfer to tgb, bwp tgb

Asfarina =) said...

al quran tuh beli dulu la..sbb it really helps. :)
sebab yg raudhah tuh kan novel..bila2 masa bole baca. x yah cepat2 un x pe..hehe