Thursday, April 22, 2010

Jangan tidur je ye! ;D

Syeikh Abu Al-Haan al-Syazili berkata, "Kami telah membuktikan bahawa tidak ada ubat yang paling mujarab untuk mengusir mengantuk, selain makan makanan halal dan menjauhi haram atau syubhah. Barang siapa memakan makanan haram atau syubhah, banyak tidurnya."
> Konklusinya, makananlah makanan yang dijamin halal. Insya Allah diberkati  + badan sihat + otak cerdas. Syuh2! Pergi main jauh2 sana ngantuk! Syaitan jangan gayut2 kat mata naa..
> Kalau nak cuba sabun AQURA utk mghilangkan rasa mengantuk, anda dipersilakan untuk merujuk blog ini atau hantarkan email kepada Saudari Asfarina. ;)) sila2, jangan malu-malu untuk klik laman tersebut.

Kalu kite banyak tidur, kite dah buang masa dengan sia-sia kan? Para ulama sepakat bahawa tidur yg melebihi keperluan (8 jam sehari) dapat merosakkan mental dan kesihatan. Selain itu, tidur lebih2 juga akan menjauhkan diri kita daripada mendapat keuntungan duniawi dan ukhrawi. Yela, sebab semua kesempurnaan akan diperoleh semasa kite sedar. Sesiapa yg suka tidur, bererti ia menyukai kekurangan, meniru orang mati, lalai daripada amal kebaikan dan melambatkan keuntungan dunia akhirat.

Tidur yg berlebihan ni pencuri masa! Sama jugak kalau kite tercegat tunggu orang lama2. Cakap je, "Boleh tolong cepat sikit x, saudari? Tak baik curi masa aku nih..terseksa -.-". Okay, pernah cakap macam ni. Hehe..tp dengan kawan rapat2 je la. Mereka sudah sedia maklum akan hal ini. Hey, sadis ke? ;D baik baca buku, sambil2 layan mp3 sementara tunggu kawan tuh kan? Tapi macam x seronok la kalo dah lama sangat tunggu..da la aku cepat bosan..ho0~

Konklusinya, makanan yang halal --> elak mengantuk --> tidak tidur over2 --> tidak membuang masa anda dengan sia-sia. ((: u get it? Good then.
Salam segar tidak mengantuk.

2 comments:

Heartqah said...

wah info yg menarik..ubat yang paling mujarab untuk mengusir mengantuk, adlh makan makanan halal dan menjauhi haram atau syubhah..bley gune kat u nanti..he

Asfarina =) said...

yaha htiqah, go0d then..:)