Saturday, June 18, 2011

Laila Cantik :)

Assalamua'laikum warahmatullah :)

Pendahuluan : Ouh tadi tengok Keranamu Laila kejap2. Haha cantik laila tuh :) garang. tp seriously, suka aku tengok kau. Jaga diri, Izara Aishah :) kau baru 19, yg penting jagaa diri. takut aku tgk peminat kau yg gila hha. may Allah bless you. always. ish takyah buat mcm tadi, tak best la. kau kalau sopan, alahai kalo aku de abang, da lama amek kau jadi kakak ipar. xD *ape ke over sangat aku malam ni nak berangan puji2 org hha sorry*

Laila, perbanyakkan bersyukur :) dan jangan lupa kita hidup kat dunia ni bukan selamanya taw. Memangla orang cakap hidup hanya sekali, tapi mati itu pasti. Sepatutnya memang kena struggle untuk cari bekalan sebanyak-banyaknya sebab tak tahu macam mana lah nasib kita kat alam akhirat yg selama-lamanya tu nanti. :( Segala puji bagi Allah, sebab Allah tu baik sangat, tak terkira, tak terucap, tak terfikir semua nikmat yg Allah dah bagi kat kite. Kalau la setiap kali kite nak benafas sedut oksigen kena doa dulu, mesti setiap masa kita ingat Allah kan. Hakikatnya, bukan macam tu. Kite tak ingat Allah pun, apetah lagi selalu nak bersyukur, segala nikmat dan kebaikan tetap juga mengalir dalam diri dan sekeliling kite. Aih manusia, ape lagi yang kau nak? Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? setiap kali baca surah Ar-Rahman, boleh menangis tak berhenti. Kite ni selalu kufur nikmat, tapi Allah baagiii lagi peluang. Buat dosa banyak, Allah baagiii lagi peluang rasa nikmat-Nya. Sampai bila baru nak bersyukur, nak betul-betul jadi hamba? Sampai tiba2 disentap nikmat2 tuh satu persatu? Ape hak kau nak halang-halang marah-marah bila Allah dah tarik balik?

Okay, rileks. Rileks lagi :)
Cantik mana pun kita, bahagia mana pun kita, kaya mana pun kita, dihormati digilai disayangi mana pun kita, kecantikan, kenikmatan, kekayaan, kebahagiaan, segala-galanya teramat indah dan tak tergambar oleh mata di syurga nanti :) Allah dah janji, berkurun lamanya dah janji, tunggu nak buktikan je kat akhirat nanti.

Petikan Hadis Qudsi, Kitab Imam al-Ghazali : al-Mawa'iz Fil Ahadis al-Qudsiah

Berfirman Allah S.W.T yang bermaksud :
"Wahai anak Adam, harta itu milik-Ku dan engkau ialah hamba-Ku. Hartamu itu daripada harta-Ku jua kecuali yang sudah pasti untukmu iaitu apa yang kamu telah makan maka lenyaplah ia atau apa yang kamu pakai kemudian buruklah ia atau kamu bersedekah maka yang demikian itu kekal. 

Antara Aku denganmu ada tiga bahagian, satu bahagian untuk-Ku, satu bahagian untukmu dan satu bahagian lagi antara Aku dan kamu. Bahagian untuk-Ku itu ialah rohmu. Bahagian untukmu itu ialah segala amalanmu. Bahagian antara kita berdua ialah doa daripadamu, manakala Aku memakbulkan doamu.

Wahai anak Adam, waraklah dan qanaahlah nescaya engkau akan dapat melihat Aku dengan mata hatimu. Beribadahlah kepadaku nescaya engkau akan sampai kepada-Ku. Tuntutlah daripada-Ku supaya engkau mendapati aku. 

Wahai anak Adam, apabila engkau tergolong dalam golongan pemerintah yg memasuki neraka kerana kejahatannya, orang Arab disebabkan kemaksiatannya, para ulama disebabkan hasadnya, peniaga disebabkan khianatnya, ahli ibadah kerana riaknya dan yang memasuki neraka kerana kejahilannya, orang kaya kerana sombongnya dan orang miskin kerana penipuannya, maka siapakah sebenarnya yang inginkan syurga?" 

Siapa? Siapa? Tergolong dalam golongan yg mane lah kite ni..kalau dijauhkan daripada neraka pun tersangatlah bersyukur. Harta yg dimilki kalau disedekahkan, pahalanya kekal sampai akhirat. Kalau kite belanjakan harta yg ada untuk kepuasan sendiri pun, memang takkan puas.

Malu pun ada dengan Allah, dosa banyak tapi tetap lagi selalu meminta-minta merayu-rayu nak masuk syurga. :( dah la kite ni pun taraf HAMBA je. Kadang siap berangan-angan lagi nak berjiran dengan siapa kat syurga nanti ^.^

So, kite kenalah jadi hamba Allah yg taat, yg disayangi, yg diredhai, yg menjalankan tanggungjawab kat muka bumi ni sehabis kudrat. Yeah, saya sentiasa ada menyokong anda semua! [dan saya juga tak hebat untuk berjalan seorang diri, terima kasih Ya Allah memberi pinjam mereka semua sahabat2 saya dunia akhirat..:) tolong tegur saya salah silap, sekali lagi, minta tegur saya salah silap] Bersama kite (saya&awak yg membaca&kite semua umat Nabi Muhammad S.A.W) berjiran di syurga nanti ;) ameen.


p/s : Next sharing ; hadis qudsi syurga, hadis qudsi neraka. Insya-Allah. Doakan cepat post baru. hee :) ade sikit2 pasal syurga neraka kalau nak baca kat bahagian akhir2 post ini - faham dengan hati, bertindak untuk . . .

oh yeah Laila, di sini ada sedikit kata-kata ikhlas untuk awak (utk semua juga) :) Sekiranya kelebihan diri kita seluas lautan, kerendahan hati harus selebar bumi.
[petikan dpd satu slot tazkirah Ustaz Zul Ramli] Ini OST Keranamu Laila.

Hha lagu ni okay best. Cuba kau berdoa. Cuba dan cuba kau meminta. Cuba tuk berserah. Cuba dan cuba tuk percaya. Pada baris butir doa kau memohon kau berserah Hanya pada Dia Dia~ so, cuba kaudengar.Salam sayang takzim daripada penaja :) Mohon maaf salah silap. Semoga kita dilimpahi rahmat dan kasih sayang-Nya. Ameen. Wassalam.

No comments: